Kurka – leśny domownik
Kurka, nazywana inaczej pieprznikiem jadalnym, jest grzybem, który występuje w polskich lasach. Ma bardzo charakterystyczny pomarańczowo-żółty kolor, dzięki czemu łatwiej ją odnaleźć wśród ściółki. Natomiast jej zapach jest delikatnie korzenny, bardzo charakterystyczny.
Sezon na zbiór kurek trwa od czerwca nawet do października. Jednak chcąc cieszyć się ich pysznym smakiem przez cały rok należy zaopatrzyć się w ich suszoną wersję. Ciekawostką jest, że grzyb ten, już w Starożytności był szeroko stosowany w medycynie ludowej. Wierzono, że wykazuje pozytywny wpływ na odporność i pomaga w walce z pasożytami.
Smaczne i niskokaloryczne
Warto zaznaczyć, że kurki są niskokaloryczne, jednak dla niektórych osób mogą być ciężkostrawne. Często sięgają po nie osoby na diecie odchudzającej. Ich miąższ jest nieco jaśniejszy niż kapelusz. Świetnym i szybkim daniem jest lekka zapiekanka z kurkami i makaronem. Możemy także przyrządzić cukinie faszerowaną mięsem mielonym i kurkami lub gulasz drobiowy.
Idealny dodatek
Suszone kurki to doskonały dodatek do duszenia oraz smażenia mięs. Nadają niezwykły aromat, który przenika do przygotowywanych przez nas dań. Jest idealnym uzupełnieniem zup grzybowych oraz głównym składnikiem sosów (np. w połączeniu z maślakami). Możemy je także stosować do przyozdobienia wytrawnych potraw.
Kurki z powodzeniem mogą zastąpić nam mięso. Odpowiednio przyrządzone nadadzą daniom charakteru. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do farszu na kotleciki warzywne. Będą stanowiły doskonałą bazę smakową pod całą potrawę.
Mięsiste grzyby
Warto pamiętać, że kurki namoczone przed użyciem (przez około 30 minut) w wodzie nabiorą objętości i wzmocnią swój aromat. Ich nieco pieprzny smak wkomponuje się w tradycyjną jajecznicę i pozwoli uzyskać niebanalne śniadanie. Kolejnym zastosowaniem tych żółto-pomarańczowych grzybów jest użycie ich podczas przyrządzania makaronów lub risotto.
Z kurek możemy także przyrządzić łososia w sosie. Wystarczy, że przygotujemy filety z łososia, sok z cytryny, oliwę, kurki, cebulę, czosnek, śmietanę oraz koperek. Do całości możemy dodać ugotowany makaron lub ziemniaczki.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.