Kurka / Pieprznik jadalny
grzyby suszone - 100g
Smaczna kuracja antypasożytnicza na wszystkie rodzaje ludzkich pasożytów
Informacje ogólne:
Kurki szeroko stosowane były w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku i podwyższa odporność na infekcje. Natura sprytnie wyspecjalizowała Kurki w związek odstraszający robaki, który jednocześnie jest bardzo skuteczny w likwidacji ludzkich pasożytów. Obecnie wiemy, że lecznicze działanie, Kurki, zawdzięczają cennym składnikom odżywczym, których to posiadają najwięcej z pośród wszystkich innych znanych nam grzybów. Dodatkowo, wszystkie te dobrodziejstwa występują przy bardzo niskiej kaloryczności (32 kcal na 100g).
Kurka to źródło wielu witamin i minerałów:
- witaminy: witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina D2,
- minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi, cynku i selenu,
- składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
- są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor.
- posiadają właściwości antypasożytnicze na niemal wszystkie robaki, których żywicielem lub nosicielem jest człowiek,
- posiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego.
- wpływają na szybsze gojenie się ran,
- wspomagają leczenie wątroby i dróg żółciowych.
- wartość odżywcza kurki to zaledwie 32 kcal na 100g
UWAGA! Tegoroczne zbiory Kurek niebyły zbyt obfite, a same Kurki są bardzo drobne. Wygląd a właściwie wielkość Kurek różni się od zdjęcia poglądowego umieszczonego na początku oferty. Pomimo swoich niedużych rozmiarów Kurki ciągle posiadają te same terapeutyczne właściwości.
Dlaczego robaki nie lubią kurek?
Pieprznik jadalny znany wszystkim jako kurka to wyjątkowy grzyb. Swą nazwę zawdzięcz pieprznym smakiem, którym charakteryzują się starsze osobniki. Kurki zwracają uwagę przez wzgląd na swój charakterystyczny wygląd ale i przez wzgląd, że nieznajdziemy na nich robaków. Co więc powoduje że kurki są nierobaczywe?
Kurki mają w sobie substancję o nazwie hitinmannoza, z której wyciągi są składnikiem niektórych leków. Hitinmannoza to substancja, która paraliżuje układ nerwowy pasożytów co prowadzi do ich powolnej śmierci. Badania potwierdzają, ze jest wstanie zniszczyć wszystkie występujące w organizmie ludzkim robaki. Co więcej potrafi zniszczyć jajeczka, których nawet sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić.
Pieprznik jadalny w naturalnej formie jest całkowicie nieszkodliwy dla ludzkiego organizmu.
W odróżnieniu od preparatów medycznych z hitinmannozy, w składzie naturalnych kurek, substancja ta „działa” znacznie łagodniej. Nie obciąża wątroby, co jest częstym skutkiem uboczny występującym w przypadku preparatów syntetycznych zawierających hitinmanozzę.
W kurkach znajdziemy również kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów. Do tego w kurkach znajdziemy ergosterol, czyli prowitamina D2, która pomaga leczyć choroby wątroby, np. zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenia oraz naczyniaka.
Suszenie pieprznika jadalnego:
Hitinmannoza i kwas trametonolinowy są bardzo wrażliwe zarówno na obróbkę termiczną (temperaturę powyżej 55 stopni) jak i na sól spożywczą. Jeśli więc chcemy wykorzystać przeciwpasożytnicze właściwości kurek, a nie tylko walory smakowe tych grzybów to warto rozważyć suszone kurki,
Suszenie pieprznika jadalnego jest wyjątkowe i wymaga autorskiej metody suszenia. Wszystko w celu zapewnienia aromatu i zapachu, kurki są grzybem bardzo delikatnym w obróbce. Temperatura suszenia kurki przebiega w 40'C. Kurka musi przed suszeniem osiągnąć odpowiednią wilgotność, nie może być zbyt mokra.
Po wysuszeniu można zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, lecz nie jest to konieczne. Równie dobrze kurki sprawdzą się w wersji wysuszonych kawałków, nie tracąc nic z swoich właściwości. Można je jeść na wiele sposobów, ale należy pamiętać, aby potrawy do których jej dodajemy nie były za gorące.
Kuracja przeciwpasożytnicza:
Nalewka z kurki na pasożyty dla dorosłych
- Zmielić wysuszone kurki w młynku do kawy, aby uzyskać 3 łyżki proszku;
- Wlać do słoika 150 ml wódki lub spirytusu;
- Umieścić w ciemnym miejscu przez 14 dni;
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem i pić leczniczy wylew przeciwrobaczny przez jeden miesiąc (jedną łyżeczkę przed snem).
Nalewka z kurki na pasożyty w środkach zaradczych dla dzieci
- Zmielone grzyby na proszek (1 łyżeczka) zalać wodą pitną (150 ml);
- Po godzinie wymieszać napar wraz z osadem grzybowym;
- Powtórzyć procedurę 2 razy na dzień
- Pić po jednej łyżeczce przez 20-25 dni.
Zwalczanie pasożytów w organizmie dziecka jest trudniejsze, ponieważ nie wszystkie środki są dozwolone do użycia. Podczas przyjmowania toksycznych leków przeciw robakom często występują działania niepożądane, takie jak biegunka, wymioty, nudności i ból brzucha. Dzieci czasami cierpią na bezsenność, osłabienie, wysypkę skórną, procesy zapalne w przewodzie pokarmowym. Suszone grzyby kurki są równie skuteczne przyczym nie mają skutków ubocznych.
Etykieta zawiera wszelkie dane o produkcie wraz numerem atestu i grzyboznawcy
Najlepiej spożyć przed: 31/03/2024
Warunki przechowywania: chronić od światła, przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Zawartość netto: 100g
Kraj pochodzenia: Polska
Przeciwwskazania: Pozbywanie się pasożytów za pomocą grzybów jest niepożądane dla kobiet w ciąży, karmiących matek i dzieci w wieku poniżej 3 lat. Przeciwwskazanie tej metody w leczeniu pasożytów, istnieje w przypadku osób, które mają indywidualną nietolerancję na grzyby. Bardzo ostrożnie należy obchodzić się z tym produktem, jeśli cierpisz na choroby żołądkowo-jelitowe, aby nie wywoływać ich zaostrzeń.