Przedmiotem sprzedaży są świeże grzyby-kurki - potocznie zwane pieprznikiem jadalnym.
Grzyby są codziennie na świeżo zbierane.
Kupując 1 szt otrzymują Państwo 0,5 kg grzybków.
Kurki to chętnie zbierane grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie, żółtawej barwie, a także niesamowitym aromacie. Kurka należy do grzybów jadalnych i jest jednym z najczęściej występujących grzybów leśnych. Inna nazwa kurki to pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
Jakie właściwości mają grzyby kurki?
Pieprznik jadalny jest smacznym grzybem, docenianym przez grzybiarzy i kucharzy. Kurki są przede wszystkim niskokaloryczne ze względu na ich dużą zawartość wody. Już porcja 100 g tych surowych grzybów zawiera około 60 kcal i jest dość bogata w bardzo wartościowe białko, β-karoten, błonnik pokarmowy, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1.
Grzybki bardzo dobrze zabezpieczone na czas transportu.
Zdjęcia mają charaktrer podglądowy.