Bułka tarta to produkt powstały w wyniku starcia wysuszonego pieczywa pszennego zwykłego i wyborowego. Bułka tarta stanowi jeden z kluczowych składników w polskiej kuchni. Jest wykorzystywana do panierowania mięs, warzyw czy serów, a także do zagęszczania potraw, np. konsystencji kotletów mielonych. Jest też używana do posypywania form na ciasto, żeby nie przyklejało się do dna. Jednak we współczesnej kuchni warto też eksperymentować – bułki tartej można użyć do stworzenia kotletów z cukinii albo do wyczarowania gorących serowych kulek z dodatkami.
Warto wiedzieć, że bułka tarta zachowuje wartości odżywcze pieczywa, z którego powstała. Ale należy też pamiętać, że bułka tarta bardzo łatwo wchłania wodę, dlatego należy przechowywać ją wyłącznie w suchych miejscach, żeby nie uległa zepsuciu.
Dzięki naturalnym produktom wykorzystywanym do produkcji, skład bułki tartej jest bardzo krótki. Zawiera w sobie jedynie mąkę pszenną, wodę, sól i drożdże.
Wartości odżywcze (%): w 100 g
Wartość energetyczna: 1587 kJ
Wartość energetyczna: 379 kcal
- Tłuszcz: 1.9 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.3 g
- Węglowodany: 77.6 - w tym cukry: 0.02 g
- Błonnik: 6,1 g
- Białko: 9,7 g
- Sól: 1.3 g