KULTURY BAKTERYJNE DO SERA SERÓW FETA 5szt 411204
Renomowanej marki BIOWIN
Model 411204
Super KULTURY BAKTERYJNE DO SERA SERÓW FETA 5szt 411204
Co łączy mleko z dziurkami w serze?
Między innymi pewne, by tak rzec, kulturalne bakterie.
To właśnie kultury bakteryjne nadają powstającemu serowi ciekawy smak, np. delikatny, słodkawo-maślany, a także są odpowiedzialne za strukturę sera oraz tworzenie się w nim dziurek.
Kultury bakteryjne zakwaszają mleko (zmieniają jego pH), umożliwiając działanie enzymów (podpuszczki). Działają przez cały czas dojrzewania sera.
Kultury są spakowane dopięciu saszetek o gramaturze 1g.
Jedna taka porcja pozwala przygotować 1 kg pysznego sera typu feta, tak więc wykorzystując całe opakowanie możemy uzyskać 5 kg tego sera.
1 g bakterii serowarskich wystarcza na 10 L mleka.
We wkładce znajduje się przepis na ser typu feta w języku polskim oraz angielskim.
Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.