Kultury bakteryjne do jogurtu, na 10L mleka 411202
Co łączy mleko z bakteriami? Okazuje się, że… kultura, a właściwie całkiem spora ilość kultur. I że do tego jest to połączenie bardzo korzystne, które nawet najlepsze, ale przecież zwykłe mleko wynosi na wyżyny smaku i gęstości pysznego jogurtu.
Kultury bakteryjne zakwaszają mleko (zmieniają jego pH), dzięki czemu nadają powstającemu jogurtowi ciekawy smak, np. delikatny, słodkawo-maślany. Są także odpowiedzialne za odpowiednią strukturę jogurtu.
Kultury są spakowane do pięciu saszetek o gramaturze 1g. Całe opakowanie bakterii jogurtowych wystarcza na 10 L mleka, zaś jedna saszetka na 2 L.
We wkładce znajduje się przepis na jogurt, podany w języku polskim oraz angielskim.
Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.
Skład: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus