✅ Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa RQ do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI). Nadaje charakterystyczny smak, idealna do serów świeżych i miękkich, takie jak np. Roquefort, Gorgonzola czy nasz rodzimy "rokpol".
✅ Kultura składa się z czystego szczepu Penicillium roqueforti.
✅ Pleśń ma typową niebieskozieloną barwę. Ogranicza rozwój niepożądanych pleśni, a jej enzymy pozwalają otrzymać pikantny smak i kremową konsystencję sera.
✅ Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 L lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka.
✅ Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.
✅ Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi Cheese-Tek, zwłaszcza z kulturą MST.