Kultury bakteryjne
do serów twardych Lyofast Y 94
Dozowanie: 1 doza na 100 litrów mleka
Kultury bakteryjne przystosowane są do produkcji serów dojrzewających, jakimi są:
- sery twarde
- o zawartości 35-45% wody
- bez charakterystycznych oczek
- produkowane z masy ukwaszonej
Do nich należą:
- Cheddar
- Red Leicester
- Dunlop
- Cheshire
Skład szczepionki:
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus helveticus
- Lactobacillus delbrueckii spp. lactis
Oferujemy pełen zakres kultur bakterii przystosowanych specjalnie do produkcji serowarskiej.
Wszystkie nasze kultury występują w formie liofilizowanej, dzięki temu nadają się one do bezpośredniego zaszczepienia mleka oraz pozwala na bezproblemowe przechowywanie kultur w warunkach domowych.
Nasze kultury bakteryjne są stosowane ze względu na swoje wyróżniające się właściwości, jak:
- szybkie i stabilne ukwaszanie
- pozytywnie wpływają na kształtowanie się smaku
- aromatu
- tekstury i wyglądu sera