Szanowni Państwo.
Przedmiotem aukcji jest wręcz kultowa książka kucharska z 1987 roku, książka po którą sięgają nawet blogerzy kulinarni, profesjonalni kucharze, restauratorzy. To książka kucharska wręcz uniwersalna. Modna niegdyś, dziś równie przydatna. Doskonała dla zawodowych kucharzy, ale też idealna dla gospodyń ze stażem, jak i tych bez najmniejszego doświadczenia. Od dań codziennych po wykwintne, na specjalne okazje.
Kuchnia Polska okazuje się niezawodna, gdy zabieramy się do gotowania, pieczenia tradycyjnych dań. Dzięki tym przepisom, mam pewność, że kopytka, placki, ciasteczka półkruche będą smakowały "jak za dzieciaka", bez cudaczenia, kombinacji.
Oto najważniejsze rozdziały we wstępie książki (na końcu jest też podział na indeks analityczny i spis alfabetyczny):
Zasady żywienia (składniki pożywienia i ich rola, normy żywieniowe.....)
Prawidłowe jadłospisy (np. propozycje jadłospisów układanych pod kątem pór roku)
Urządzenie i wyposażenia kuchni (konserwacja narzędzi pracy, praktyczne wskazówki (jak odczyścić przypalone garnki, jak ubić pianę z białek....)
Przechowywanie żywności (ile czasu i jakie produkty możemy przechowywać w lodówce, zamrażarce, piwnicy, po wyjęciu ze słoika, z konserwy....)
Podawanie posiłków (formy podawania posiłków i nakrywanie do stołów, organizacja posiłków codziennych, dla młodzieży, okolicznościowych: jadłospisy na przyjęcia brydżowe, śniadania świąteczne, kolacje wigilijne, przyjęcia dla dzieci i młodzieży
Żywienie dzieci (żywienie dzieci w różnych okresach życia (nawet potrawy dla niemowląt), metody przyrządzenia potraw, odżywianie kobiet ciężarnych i karmiących....)
Żywienie dietetyczne (żywienie w chorobach gorączkowych, chorobach przewodu pokarmowego, jelit, wątrąby, krążenia krwi, anemii, nerek i dróg moczowych, zaburzeniach przemiany materii...)
Nasze potrawy: przekaski zimne i gorące, zupy i doddatki do nich, potrawy z jaj, mleka i sera, potrawy z mąki i kasz, potrawy z warzyw, grzybów, ryb, potrawy mięsne, półmięsne, z drobiu, ptactwa dzikiego i dziczyzny, sosy, potrawy słodkie i desery, ciasta, napoje, przetwory...
Książka kończy się indeksem analitycznym, potrawami typowymi dla kuchni polskiej i indeksem alfabetycznym wszystkich potraw
"Kuchnia Polska" to praca zbiorowa pod redakcją prof. dr Stanisława Bergera, do której kolorowe zdjęcia wykonał: J. Czarnecki. Książka została wydana w Warszawie przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1987. Oprawa twarda, materiałowa i dodatkowo papierowa, stron 752.
Stan zachowania widoczny na zdjęciach, moim zdaniem idealny, tylko papierowa okładka nosi ślady wieku, całość jest lekko okurzona, ale i tak sprawia wrażenie bardzo uszanowanej.
Polecam szczerze i uprzejmie zapraszam do aukcji.
Wymiary: ok. 24,3x17x4 cm