Szanowni Państwo.
Przedmiotem aukcji jest wręcz kultowa książka kucharska z 1960 roku, książka po którą sięgają nawet blogerzy kulinarni, profesjonalni kucharze, restauratorzy. To książka kucharska wręcz uniwersalna. Modna niegdyś, dziś równie przydatna. Doskonała dla zawodowych kucharzy, ale też idealna dla gospodyń ze stażem, jak i tych bez najmniejszego doświadczenia. Od dań codziennych po wykwintne, na specjalne okazje.
Kuchnia Polska okazuje się niezawodna, gdy zabieramy się do gotowania, pieczenia tradycyjnych dań. Dzięki tym przepisom, mam pewność, że kopytka, placki, ciasteczka półkruche będą smakowały "jak za dzieciaka", bez cudaczenia, kombinacji.
Oto najważniejsze rozdziały:
Zasady żywienia (składniki pożywienia i ich rola, normy żywieniowe.....)
Organizacja żywienia w domu (organizacja przyjęć, układanie jadłospisów....)
Nasze potrawy (przekąski, zupy i dodatki do nich, potrawy z mięsa, warzyw, ryb, grzybów, dziczyzny, drobiu...., sosy, potrawy słodkie, ciasta, napoje...)
Przetwórstwo domowe (przetwory owocowe, warzywne, z grzybów, mięsa...)
Żywienie dzieci (żywienie dzieci w różnych okresach życia, metody przyrządzenia potraw, odżywianie kobiet ciężarnych i karmiących....)
Żywienie dietetyczne (żywienie w chorobach gorączkowych, chorobach przewodu pokarmowego, jelit, wątroby, krążenia krwi, anemii, nerek i dróg moczowych, zaburzeniach przemiany materii, chorobach reumatycznych....)
"Kuchnia Polska" to praca zbiorowa pod redakcją dr. Stanisława Bergera, do której kolorowe zdjęcia wykonali: M. Laskowska, A. Nycz i W. Żdżarski, a tablice barwne Jan Walczak. Wydana została w Warszawie przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960. Wydanie VI poprawione i rozszerzone. Oprawa twarda, materiałowa, stron 783.
Stan zachowania widoczny na zdjęciach. Jedynie oprawa materiałowa poszarzała, pociemniała. Widać na niej ślady wieku i użytkowania. To według mnie jedyny mankament. Wnętrze bez istotnych uszkodzeń, ubytków.
Polecam szczerze i uprzejmie zapraszam do aukcji.
Wymiary: 24,6x17,5x5 cm