KUKURYDZA PRAŻONA
NA SPOSÓB HISZPAŃSKI
Z DODATKIEM SOLI 1 kg DUŻA PAKA
---------------------------------------------------------------------------------------------
KUKURYDZA PRAŻONA PO HISZPAŃSKU to chrupiąca, lekko solona przekąska. Dzięki unikalnemu sposobowi prażenia ziarna kukurydzy nie otwierają się jak w tradycyjnym popcornie. Kusząco chrupiące ziarenka doskonale smakują jako składnik zup, sałatek, potraw kuchni meksykańskiej oraz orientalnej. Można je również z powodzeniem wykorzystać jako składnik musli lub samodzielną przekąskę.
Składniki:
- Ziarno kukurydzy,
- olej roślinny,
- sól,
- aromat.
Wartości odżywcze w 100 gramach KUKURYDZY PRAŻONEJ:
- Wartość energetyczna: 1874kJ/446kcal;
- Węglowodany: 68,9gw tym cukry: <1g
- Tłuszcze: 14,7gw tym nasycone kwasy tłuszczowe: 7,29g
- Białko: 7,43g
- Sód: 2,77g
Czy wiesz, że…
… istnieje wiele legend na temat powstania kukurydzy? Na przykład według wierzeń Majów bogowie ulepili człowieka z krwi i kukurydzy! :)
… badania wykazują, że kukurydza była uprawiana na terenie Meksyku już 9000 lat temu? Uważano ją tam za roślinę świętą i traktowano jak obiekt kultu.
…Centeotl, syn bogini Tlazolteotl, patron złotników był jednym z kilku azteckich bogów kukurydzy? Zwany był również Młodym Panem Kukurydzy lub Panem Kolby Kukurydzy! :)
Kraj pochodzenia surowca: Hiszpania
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 1 kg
Informacje o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.