Fioletowa kukurydza – superfood przyszłości?
Produkt pakowany jest w papierowy worek z foliowym wnętrzem
Choć żółta odmiana jest o wiele lepiej znana i częściej zjadana to nie może się jednak równać z tym, jak bogata w składniki odżywcze jest kukurydza fioletowa. Ta mało popularna i trudno dostępna w Polsce odmiana to produkt naturalnej selekcji, a nie nowoczesnej inżynierii.
Jest doskonale znana w Ameryce Południowej. Pochodzi bowiem właśnie z tamtych rejonów – szczególnie z nadmorskich obszarów Peru. Obecnie przez wielu uważana jest za jeden z produktów żywnościowych, które mogą stać się kluczowe dla przyszłości ludzkości.
Nie tylko wyjątkowy kolor, ale również właściwości
Ziarna fioletowej kukurydzy swój charakterystyczny kolor zawdzięczają szczególnie dużej zawartości antocyjanów. Związki te w roślinach pełnią rolę barwników oraz chronią je przed chorobami i szkodnikami. Dla zdrowia człowieka są szczególnie cenne jako przeciwutleniacze. Działają ochronnie na komórki organizmu, a poprzez niszczenie wolnych rodników zapobiegają starzeniu się oraz nowotworom.
Ponadto fioletowa kukurydza:
- zawiera bardzo duże ilości witaminy B5, B9 i niacyny
- jest źródłem magnezu, potasu, żelaza, cynku i manganu
- obfituje w błonnik, dzięki czemu znakomicie zaspokaja głód i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi
- jest źródłem polifenoli, które korzystnie wpływają na układ krążenia
- dostarcza również luteiny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku
Jak stosować kukurydzę fioletową?
W przypadku świeżych kolb możliwości są dokładnie takie same, jak w przypadku kukurydzy żółtej. Można je ugotować i zaserwować z najróżniejszymi dodatkami lub jako dopełnienie potraw. Natomiast wysuszona i zmielona kukurydza fioletowa to nic innego jak szczególnie wartościowa dla zdrowia mąka kukurydziana.
Może być ona wykorzystywana do domowych wypieków – w mieszankach dla urozmaicenia oraz nadania kruchej i lekkiej struktury lub stosowana samodzielnie. Warto dodać, że kukurydza jest naturalnie bezglutenowa. Ponadto kukurydza fioletowa może posłużyć do zagęszczania potraw i deserów. Przyda się osobom na dietach redukcyjnych jako naturalny błonnik oraz źródło cennych witamin i minerałów.
Sposób użycia kukurydzy fioletowej
Fioletowa kukurydza w zmielonej postaci może zastąpić zwykłą mąkę kukurydzianą w każdym przepisie. Uwaga: Nie nadaję się do siewu.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
- Opis towaru: Fioletowa kukurydza to 100% naturalna odmiana kukurydzy, uprawiana od setek lat przez Indian. Swój fioletowy kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych. Po ugotowaniu może być dopełnieniem potraw. Wykorzystuje się ją także do zagęszczania sosów czy deserów.
- Skład towaru: 100% kukurydza fioletowa.
- Data ważności: 2021-07-31
- Kraj pochodzenia: Polska
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.