KUCHNIA WĘGLOWA KATARZYNA OBUDOWANA Z PODKOWĄ
Przenośne metalowe, emaliowane kuchnie węglowe przeznaczone są do użytkowania w :
• Gospodarstwach domowych
• Domkach letniskowych
• Altankach znajdujących się na ogródkach działkowych.
Jest to urządzenie służące do przygotowania posiłków, gotowania, pieczenia lub opiekania. Kuchnia posiada dużą trzyczęściową płytę żeliwną z jednym otworem, Korpus kuchni wykonany jest z blach stalowych łączonych ze sobą metodą zgrzewania. W przedniej ścianie kuchni znajdują się: drzwiczki piekarnika z dużą szybą z termometrem, drzwiczki paleniskowe, drzwiczki popielnikowe z rozetową przepustnicą powietrza pierwotnego, drzwi schowka na naczynia oraz otwór schowka z szufladą na węgiel. Drzwiczki paleniskowe, drzwiczki popielnikowe oraz otwór schowka z szufladą na węgieł przysłaniane są wspólnymi jednoczęściowymi drzwiami osłaniającymi. Komora paleniskowa ma kształt prostopadłościanu. Na dnie komory znajduje się ruszt żeliwny. Zasyp paliwa realizowany jest przez otwór w płycie do gotowania, przykrywany żeliwną pokrywą. Kanały konwekcyjne kuchni usytuowane są wokół ścian piekarnika.
Z lewej strony kuchni znajdują się dwie dźwignie:
- kierownicy spalin służącej do skrócenia ich obiegu podczas obsługi paleniska
- oraz stalowej przesłony, służącej do wymuszenia przepływu spalin bezpośrednio nad górną ścianką piecyka, podczas procesu opiekania.
Kuchnia posiada możliwość tylnego lub bocznego odprowadzenia spalin poprzez króciec czopucha o średnicy fi -130 mm. i długości 27 mm. Korpus kuchni od zewnątrz obudowany jest płaszczem ochronnym wykonanym z blachy stalowej pokrytej emalią. Dodatkowo kuchnia KATARZYNA posiada podgrzewacz wody (rurowy wkład grzejny) , do otrzymywania ciepłej wody ( do mycia, kapania i zasilania grzejników centralnego ogrzewania ). Trzy ścianki pionowe komory paleniskowej ponad rusztem, otoczone są rurami zespołu wodnego. W tylnej ścianie kuchni umieszczone są króćce zasilający i powrotny zespołu wodnego – M 5/4 cala = 31.75 mm. Kuchnie z podgrzewaczem wody są przeznaczone do użytkowania w gospodarstwach domowych w których istnieje sieć wodociągowa łub urządzenie hydroforowe.
Kuchnie produkowane są w kolorze białym lub brązowym, a także biało-brązowym z wylotem spalin z prawej lub lewej strony, z możliwością podłączenia do komina z boku bądź z tyłu kuchni. Kuchnie produkowane są w wersji : nieobudowanej i obudowanej.
- WYMIARY GABARYTOWE, JEDNOSTKA, WARTOŚĆ
- Wysokość, mm, 850
- Szerokość, mm, 800
- Głębokość, mm, 600
- WYMIARY KOMORY PALENISKA, JEDNOSTKA, WARTOŚĆ
- Wysokość, mm, 240
- Szerokość, mm, 300
- Głębokość, mm, 460
- Pojemność piekarnika, m3, 0.033
- WYMIARY RUSZTU, JEDNOSTKA, WARTOŚĆ
- Długość, mm, 270
- Szerokość, mm, 150
- Powierzchnia czynna, m2, 0.405
WYMIARY PŁYTY
KUCHENNEJ
JEDNOSTKAWARTOŚĆDługośćmm720Szerokośćmm460Powierzchnia płytm20.335
- WYMIARY KOMORY PALENISKA, JEDNOSTKA, WARTOŚĆ
- Wysokość, mm, 170
- Szerokość, mm, 150
- Głębokość, mm, 390
- Objętość komory paleniska, m3, 0.01
- Moc nominalna, kW, 9,2
- Sprawność płyty kuchennej, %, 26,4
- Zdolność warnicza, sek, 1333
- Sprawność cieplna, %, 66.2
- Odległość od podłogi do środka otworu wylotowego spalin, mm, 745
- Średnica otworu wylotu spalin, mm, 125
- Średnica rury łączącej kuchnie z kominem, mm, 130
- Pojemność pojemnika na węgiel, dm3, 18
- Pojemność pojemnika na popiół, dm3, 8.8
- Masa kuchni, kg,
ZDJĘCIA POGLĄDOWE.