Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy
Wiater Przemysław Gryszel Piotr Mendyk Emil
- Rok wydania: 2021
- Rodzaj okładki: Inna
- Autor: Wiater Przemysław Gryszel Piotr Mendyk Emil
- Stan: Nowa
- ISBN: 9788366458512
- Wymiar: -
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 320
- Waga: 0.5 kg
- Indeks: ate-461058
Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu.<br/>Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią.<br/>Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.<br/>Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy Ducha Gór.<br/>