Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 48,05 zł
- Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów
- 58,04 zł z dostawą
- 16,10 zł
- Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów
- 27,09 zł z dostawą
- 49,99 zł
Gwarancja najniższej ceny
- Zioła mają moc. Naturalne przepisy dla zdrowia i urody Agnieszka Skowerska
- 60,98 zł z dostawą
Kuchnia dla odważnych. Podroby. 1134 przepisy. HIT (5447659203)
Opis
"Kuchnia dla odważnych. Podroby" to zbiór ponad tysiąca przepisów, zgromadzonych w trakcie dziesięcioletniej pracy, poświęconych niedocenionej i zapomnianej sztuce kulinarnej. To również próba ocalenia od zapomnienia unikatowych receptur na potrawy z podrobów: tak staropolskich, jak pochodzących z najodleglejszych zakątków świata i funkcjonujących w życiu codziennym tubylców.
Z CZEGO SKŁADA SIĘ KSIĄŻKA?
Książka pogrupowana została w dziewiętnaście rozdziałów: I. Potrawy z żołądków, II. Potrawy z jelit, III. Potrawy z móżdżków, IV. Potrawy z płucek, V. Potrawy z gryfu (wymienia), VI. Potrawy z nerek (cynaderek), VII. Potrawy z mleczka (grasicy), VIII. Potrawy z ozora, IX. Potrawy z nóżek, X. Potrawy z uszów, XI. Potrawy z głów, XII. Potrawy z oczu, XIII. Potrawy z serc, XIV. Potrawy z podrobów mieszanych, XV. Wędliny z podrobów, XVI. Potrawy z wątróbek, XVII. Potrawy z ogonów, XVIII. Potrawy ze śledziony, XIX. Potrawy z jąder.
DLACZEGO PODJĄŁEM SIĘ TEGO TEMATU?
Książka, którą oddaję do Państwa rąk, powstała z pasji i z pasją została napisana. Przepisy zgromadzone w opasłym tomie "Kuchni dla odważnych. Podroby" zebrane były w trakcie moich wieloletnich eksperymentów kulinarnych, niekończących się degustacji oraz zawsze przedłużających się podróży do najodleglejszych zakątków świata. Bo to kuchenne wojaże stały się spiritus movens iście benedyktyńskiej pracy, której się podjąłem – selekcji, weryfikacji oraz klasyfikacji ponad tysiąca receptur poświęconych podrobom.
Początki mojej fascynacji kulinarnej tą niezbadaną dotąd dziedziną sztuki kulinarnej sięgają czasów pisania pracy inżynierskiej na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt krakowskiej Akademii Rolniczej. Gromadząc materiały do dysertacji zatytułowanej "Perlice i ich znaczenie w produkcji drobiarskiej" dogłębnie zbadałem problematykę oraz zgromadziłem szereg nieznanych szerszemu audytorium przepisów. To wówczas dowiedziałem się również o wielu ciekawostek, dotyczących podrobów. Któż spodziewałby się, że w czasach antycznych najdroższym było mięso z pawia, a największym rarytasem kulinarnym – jego język?
Kolejnym etapem w gromadzeniu materiałów do książki był mój pobyt w Australii i Azji, praca w tamtejszych restauracjach oraz eksperymenty z kuchnią azjatycką oraz tradycyjnymi potrawami ludności aborygeńskiej. Gdy kosztowałem steki z kangura i warana australijskiego, delektowałem się zupą z krwi oraz przegryzałem bogato przyprawione lokalne owady, zdałem sobie sprawę z dysonansu pomiędzy bogactwem oferty kulinarnej, a ubóstwem nawyków żywieniowych rodaków.
Biorąc pod uwagę przyzwyczajenia kulinarne Polaków, zwłaszcza ich zamiłowanie do potraw mięsnych, poświęcenie książki kulinarnej w całości tematowi podrobów wydało mi się pomysłem idealnym. Mój zapał był tym większy, że żadna z dostępnych na polskim rynku pozycji nie zajmuje się tym tematem.
Tak oto zatoczyłem kulinarne koło. Australijsko-azjatyckie dziwactwa kuchenne doprowadziły mnie z powrotem do znanych mi doskonale z dzieciństwa spędzonego na Podhalu smaków flaczków, ozorków i móżdżków, a niniejsza książka stała się kontynuacją wieloletniej tradycji kulinarnej.
KIM JESTEM?
Walenty Kania (ur. 1980 w Zakopanem) – z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Ukończył Technikum Technologii Żywności w Nowym Targu oraz Wydziały Hodowli i Biologii Zwierząt Akademii Rolniczej w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Autor unikatowych opracowań badawczych "Perlice i ich znaczenie w przemyśle drobiarskim" oraz "Porównanie presji drapieżników na lęgi bażantów". Autor dwóch książek kulinarnych "Kuchnia dla odważnych. Podroby" oraz "Kuchnia dla odważnych. Raki". Szlify kucharskie zdobywał podczas wielokrotnych podróży kulinarnych po Europie, Azji i Australii.
PRZYKŁADOWY ROZDZIAŁ:
I. Potrawy z żołądków: 1. Flaki po krakowsku (gras double a la. cracovienne), 2. Flaki po lwowsku I, 3. Flaki po lwowsku II, 4. Pierogi po lwowsku, 5. Flaki po poznańsku, 6. Flaki po warszawsku, 7. Flaki po warszawsku z pulpetami, 8. Flaki po zakopiańsku, 9. Flaki po polsku, 10. Flaki po Pomorsku, 11. Flaki po śląsku, 12. Flaki z pulpetami, 13. Flaki po rosyjsku I, 14. Flaki po rosyjsku II, 15. Flaki po rosyjsku III, 16. Flaki po turecku, 17. Flaki po włosku I, 18. Flaki po włosku II, 19. Flaki po prowansalsku, 20. Flaki po lombardzku, 21. Flaki po bolońsku, 22. Flaki po florencku, 23. Flaki po rzymsku, 24. Flaki z Reggio, 25. Flaki po kalabryjsku, 26. Flaki po francusku I, 27. Flaki po francusku II, 28. Flaki po nicejsku, 29. Flaki po liońsku, 30. Flaki według przepisu z Caen, 31. Flaki po tulońsku, 32. Flaki po piemoncku, 33. Flaki po rumuńsku, 34. Flaki po bułgarsku, 35. Flaki po algiersku, 36. Flaki po tunezyjsku, 37. Flaki po węgiersku I, 38. Flaki po węgiersku II, 39. Flaki po węgiersku III, 40. Flaki po gruzińsku (zupa hasi), 41. Flaki po azersku (zupa dżyz-byz), 42. Flaki po czesku, 43. Flaki po kazachsku I, 44. Flaki po kazachsku II (iszek - karyn), 45. Flaki po wiedeńsku, 46. Żołądek nadziewany po kazachsku, 47. Żołądek nadziewany po szkocku (haggis), 48. Żołądek nadziewany po polsku, 49. Flaki po brytyjsku, 50. Flaki po serbsku, 51. Flaki po chorwacku I, 52. Flaki po chorwacku II, 53. Flaki po luksembursku, 54. Flaki po madrycku, 55. Flaki po meksykańsku, 56. Flaki po urugwajsku, 57. Flaki po portugalsku, 58. Flaki na modłę porto, 59. Fartuch sapera panierowany, 60. Flaki po brazylijsku, 61. Flaki po peruwiańsku, 62. Sakiewki z flaków jagnięcych, 63. Kiełbasa z flaków po grecku, 64. Flaki po grecku, 65. Flaki po indonezyjsku, 66. Flaki po srilandzku, 67. Flaki po admiralsku, 68. Flaki po cystersku, 69. Flaki tradycyjne, 70. Flaki w sosie beszamelowym, 71. Flaki w sosie pikantnym, 72. Flaki z dynią, 73. Flaki z boczkiem, 74. Krupy z flakami z karcmy „u borzanka”, 75. Kwaśnica z flakami z karcmy „u borzanka”, 76. Korpiele z flakami z karcmy „u borzanka”, 77. Flaki po tajsku, 78. Żołądek wieprzowy duszony, 79. Żołądek wieprzowy w jarzynach, 80. Kruszka cielęca, 81. Kruszka cielęca po francusku, 82. Kruszka cielęca z pulpetami, 83. Kruszka cielęca w sosie, 84. Flaki zapiekane I, 85. Flaki zapiekane II, 86. Flaki cielęce wypiekane, 87. Flaki baranie, 88. Flaki baranie z brukwią, 89. Flaki po kasztelańsku, 90. Żur z flakami po Śląsku, 91. „Bachor” - śląska potrawa, 92. Flaki po bałkańsku, 93. Flaki saraceńskie rżnięte, 94. Flaki po amatorsku z pulpetami, 95. Żołądki gęsie z jabłkami, 96. Żołądki gęsie z grzybami, 97. Żołądki gęsie po nelsońsku, 98. Żołądki gęsie po węgiersku, 99. Żołądki gęsie po wrocławsku, 100. Gulasz z żołądków gęsich, 101. Gęsie pipki, 102. Duszone żołądki z dzikiej gęsi, 103. Żołądki gęsie w sosie pikantnym, 104. Krupnik na gęsich żołądkach, 105. Żołądki gęsie w sosie piwnym, 106. Żołądki gęsie po alzacku, 107. Żołądki drobiowe w sosie własnym, 108. Flaki z żołądków gęsich, 109. Żołądki gęsie w smalcu, 110. Flaki z żołądków drobiowych, 111. Żołądki drobiowe po myśliwsku, 112. Tokań z żołądków drobiowych, 113. Żołądki drobiowe po węgiersku „brassoi csirkezuza”, 114. Żołądki drobiowe w galarecie, 115. Gorąca przekąska z żołądków drobiowych, 116. Risotto z żołądków drobiowych, 117. Żołądki drobiowe w sosie śmietankowym, 118. Żołądki drobiowe w sosie z fasolką szparagową, 119. Potrawka z żołądków drobiowych I, 120. Potrawka z żołądków drobiowych II, 121. Żołądki drobiowe w sosie pomidorowym, 122. Żołądki drobiowe w sosie pomidorowym z pieczarkami, 123. Żołądki drobiowe w sosie koperkowo-czosnkowym, 124. Żołądki drobiowe w sosie koperkowym, 125. Żołądki drobiowe w sosie cebulowym, 126. Żołądki drobiowe w sosie tatarskim, 127. Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym, 128. Żołądki drobiowe w sosie musztardowym, 129. Żołądki drobiowe w sosie pieprzowym, 130. Żołądki drobiowe z rodzynkami w sosie cynamonowym, 131. Żołądki drobiowe z papryką w sosie pomidorowym, 132. Żołądki drobiowe na wschodni sposób I, 133. Żołądki drobiowe na wschodni sposób II, 134. Krupnik na żołądkach drobiowych, 135. Sałatka z żołądków drobiowych.
WYDAWNICTWO: Walenty Kania Kuchnia Dla Odważnych
AUTOR: Walenty Kania
DATA WYDANIA: 2015
STRON: 514
PRZEPISÓW: 1134
ISBN 978-83-942444-0-8
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.