POLOWA KUCHENKA SPIRYTSOWA KOCHER - GOHIKE TORBA
Polowa kuchenka spirytusowa pozwalająca na szybkie i łatwe podgrzanie posiłku w terenie. Po wlaniu do niej alkoholu, np spirytusu, zostaje nim nasączona higroskopijna tkanina umieszczona wewnątrz.
Niewielkie urządzenie, jest lekkie i posiada uszczelnioną zakrętkę zabezpieczającą przed ulatnianiem się płynu. Orientacyjny czas podgrzania 500 ml wody to ok. 10 minut. Pojemność kuchenki - 20 ml (wystarczy na około 15 min podgrzewania).
SPECYFIKACJA TECHNICZNA:
- wymiary stojaka: 9,7 x 6,3 cm
- wymiary kuchenki: 7 x 4,5 cm
- pojemność kuchenki: ok. 25 ml
- materiał wykonania: miedź stop aluminium
- paliwo: denaturat, spirytus etc.
- MARKA: GOHIKE
CECHY PRODUKTU:
- Uszczelniany
- Odporny na wysoką temperaturę
- Bardzo wydajny
- Bezdymny
- Kompaktowy - zapakowany w materiałowy WORECZEK
ZALECA SIĘ STOSOWANIE ALKOHOLU POWYŻEJ 90%
JAK TO DZIAŁA?
Aby kuchenkę uruchomić, wystarczy zalać ją do połowy wysokości wysokoprocentowym alkoholem, np. dobrej jakości denaturatem lub bioetanolem. Ważne jest by ciecz zawierała przynajmniej 90% alkoholu. Odpowiednie paliwo powinno zapalić się bez problemu od iskry z krzesiwa. Po zapłonięciu, w centralnym naczyniu palnik przez około 20-30 sekund będzie się rozgrzewał, aż z otworów na obwodzie popłyną niebieskie płomienie. Wtedy kuchenka osiąga już maksymalną moc.
Lepiej unikać słabej jakości najtańszych denaturatów, gdzie producent nie podaje stężenia alkoholu. Mogą się one w ogóle nie zapalić ponieważ są zbyt rozwodnione zawierając często zaledwie 50-60% alkoholu.
Po użyciu palnik można zgasić zakrywając go wieczkiem by odciąć dopływ tlenu. Należy odczekać pewien czas by palnik wystygł, aby uniknąć poparzenia. Nie zaleca się pozostawiania w palniku niedopalonego paliwa. Należy dopalić je do końca. Uszczelka w wieczku zabezpiecza palnik przed zanieczyszczeniem w transporcie i ubrudzeniem pozostałego wyposażenia w plecaku.