Kuchenka mikrofalowa. Szybko i smacznie Wydawnictwo: PWRiL
- Autor: Józef Kawczak, Jan Pikul
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2001
- Liczba stron : 191
- Oprawa i wymiary: miękka, 130 x 195 mm
- ISBN: 83-09-01739-3
Z pewnością często zastanawiacie się Państwo co to są mikrofale, jak ogrzewają żywność, a także myślicie o wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej - nie tylko do podgrzewania gotowych produktów lub przygotowanych wcześniej potraw.
W prezentowanej książce znajdziecie Państwo przystępnie opisaną budowę kuchenki oraz wiele przepisów kulinarnych. Kuchenkę mikrofalową można używać do przyrządzania potraw znanych oraz mniej znanych, całkiem prostych i bardziej złożonych, a także takich, o które warto wzbogacić nasz codzienny jadłospis.
Spis treści
WSTĘP
CO WARTO WIEDZIEĆ
Co to są mikrofale?
Czy kuchenki mikrofalowe są bezpieczne?
Budowa i wyposażenie
Naczynia do ogrzewania
Czego należy unikać?
MIKROFALE W NOWOCZESNEJ KUCHNI
Spojrzenie na żywność
Od surowca do potrawy
Rozmrażanie żywności
Ogrzewanie żywności
Odgrzewanie potraw
Inne możliwości kuchenki mikrofalowej
PRZEPISY
Przystosowanie przepisów tradycyjnych
Napoje
Zupy
Sosy
Mięso
Drób
Ryby
Jaja i sery
Warzywa, ziemniaki
Ryż, kasze, makarony
Przekąski
Desery
SPIS POTRAW