COLEMAN GAZOWA KUCHENKA TURYSTYCZNA F1 POWER PZ - DUŻA MOC PRZY MAŁYCH ROZMIARACH. Lekka kuchenka turystyczna, której głównym, dedykowanym przeznaczeniem są biwaki, kempingi i wyjazdy na działkę. Kuchenka ta pozwala szybko zagotować wodę na gorący napój czy podgrzać ciepły posiłek. Dzięki niewielkim wymiarom, oraz innowacyjnemu projektowi sprawdzi się w każdych warunkach.
Jest to jeden z najsilniejszych palników gazowych na kartusze. Moc 7000W pozwoli zagotować 1 litr wody w dwie i pół minuty. To właśnie dlatego, ten model kuchenki firmy Coleman, pozwala tak szybko i skutecznie gotować w większych naczyniach, czy korzystać z kuchenki w trakcie trudniejszych warunków pogodowych, bądź na większej wysokości. Zaprojektowana z myślą o aktywnych osobach, którym z jednej strony zależy na niskiej wadze sprzętu, a z drugiej nie znają słowa kompromis, jeśli chodzi o wydajność urządzenia. Jest bardzo odporny na zdmuchnięcie przez wiatr. Kuchenka została wyposażona w wygodny zapalnik piezoelektryczny, więc brak zapałek nie będzie przeszkodą do ugotowania ciepłego posiłku. Do elementów poprawiających komfort użytkowania można zaliczyć poprawiający bezpieczeństwo pierścień blokujący oraz płynną regulację natężenia płomienia. Cztery praktyczne, składane ramiona pozwalają stabilnie ustawić garnek. A całość pakowana jest w praktyczne etui transportowe. Kuchenka sprzedawana jest bez kartusza.
Kuchenka ta pozwala szybko zagotować wodę na gorący napój, czy podgrzać ciepły posiłek. Bardzo mała i lekka kuchenka ze składanymi ramionami dla łatwego przechowywania i transportu. Jest wygodnym rozwiązaniem dla osób pragnących być niezależnymi od lokalnych źródeł gorących posiłków. Pozwoli nasycić się gorącą czekoladą, czy kawą przygotowaną pośród całkowitego pustkowia.
Do wykorzystania podczas:
- biwaków i na campingu
- wypraw turystycznych i trekingowych
- spływów kajakowych
- obozów wędrownych
- podczas wędkowania
- na nocnym polowaniu
- na działce
- a nawet zastępczo w domu, przy awarii sieci gazowniczej
Kuchenka przeszła pozytywne testy podczas naszych wypraw turystycznych, prac przy znakowaniu szlaków turystycznych, na spływach kajakowych, wypadach rowerowych i obozach wędrownych. Zdobywaj z nami nieprzetarte szlaki, miło spędzaj biwaki i wczasy na polach campingowych. Życzymy udanego wypoczynku.
Parametry:
- Wyjątkowo lekka, poręczna kuchenka turystyczna o bardzo dużej mocy
- Działa na nabojach gazowych COLEMAN C100, C250 i C500 i innych z gwintem
- Palnik na kartusze nakręcane.
- Wyposażona w piezozapalarkę
- Moc: 7000 W
- Czas gotowania 1l w dobrych warunkach: 2 min i 36 sec
- Zużycie gazu: 515 g/h
- Wymiary: 9 x 12 x 17 cm
- Waga: 153g
Coleman® to firma z ponad 100 letnią tradycją. Jej produkty sprzedawane są na całym świecie i wszędzie kojarzą się jednoznacznie z wysoką jakością, funkcjonalnością i bezpieczeństwem.Oferta zawiera w sobie takie produkty jak: kuchenki, namioty, śpiwory, maty samopompujące, materace oraz szeroką gamę akcesoriów turystycznych.
JAK PRAWIDŁOWO UŻYWAĆ PALNIKA?
- Najlepsze do gotowania są aluminiowe garnki z wymiennikiem ciepła. Dzięki ich użyciu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni garnka, a płomień palnika nie rozchodzi się na boki, lecz jest kierowany bezpośrednio pod garnek. W rezultacie znacznie zmniejsza się czas gotowania oraz zużycie paliwa.
- Użycie pokrywki na garnek skraca czas gotowania.
- Gotowana żywność powinna byc podzielona na mniejsze kawałki.
- Żywności nie należy dogotowywać do końca na pełnym gazie. Pod koniec gotowania można zmniejszyć lub wyłączyć płomień i nakryć garnek termoizolacyjnym pokrowcem, który utrzyma zgromadzone ciepło do momentu, gdy potrawa będzie gotowa.
- Nie należy maksymalnie rozpalać palnika - sprzęt pracuje najbardziej wydajnie przy wykorzystaniu około 3/4 mocy.
- Urządzenie należy chronić przed wiatrem.
- Najlepszym paliwem jest gaz - nie wymaga wstępnego ogrzewania, a ponadto jest bardziej wydajny niż płynne paliwo.
- Wielkość garnka powinna być dobrana do mocy i wymiarów palnika.
- Oszczędzaj paliwo - po ugotowaniu większej ilości wody lub żywności, pozostałą część do następnego posiłku należy przechowywać w termosie.