- Zamiennik tradycyjnego cukru
- Ma niższą zawartością kaloryczną
- Indeks glikemiczny: 8 IG (biały cukier - 70 IG)
- Polecany przy cukrzycy lub insulinooporności
- Pozyskiwany z kory brzozy fińskiej
- Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie
- Zwiększa przyswajalność wapnia
- Wpływa na poprawę gęstości kości
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy
- Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- Wpływa na zahamowanie rozwoju drożdżaków i bakterii
- Zalecany osobom z grzybicą oraz infekcjami bakteryjnymi
- Pomocny w profilaktyce próchnicy u dzieci
- Nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej
- Hamuje rozwój bakterii w okolicach zębów, podniebienia i języka
- Wpływa na poprawę zapachu w jamie ustnej
- Nie wykazuje właściwości toksycznych
- Może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią
Dawkowanie
- Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki)
- Nadmierna ilość może powodować zbieranie się gazów w jelitach
Zastosowanie
- Do słodzenia napojów i deserów
- Do wszelkiego rodzaju wypieków i przetworów owocowych
Przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu