Ksylitol to naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy. Stanowi świetną alternatywę dla cukru. Zawiera około 40% kalorii mniej od cukru i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=9).
Uwaga! Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Ksylitol nie jest polecany niemowlętom oraz dzieciom do lat 3.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna 1000 kJ/240 kcal, tłuszcz 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g, węglowodany 99,8 g w tym cukry 0,2g, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 99,5g, białko 0g, sól 0,01 g.
Ksylitol należy przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.
Kraj pochodzenia: FINLANDIA.