Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 18,77 zł
- Ksylitol Danisco 500g - FIŃSKI CUKIER BRZOZOWY
- 26,76 zł z dostawą
- 18,70 zł
- CUKIER BRZOZOWY KSYLITOL FIŃSKI ORYGINALNY 500G
- 28,69 zł z dostawą
- 18,77 zł
- Ksylitol fiński 500g - ORYGINALNY CUKIER BRZOZOWY!
- 26,76 zł z dostawą
Ksylitol Fiński - Oryginał - 500g, Cukier BRZOZOWY (5689763677)
Sprzedający bydgosta-2
poleca 99,80%
|
2139
Opis
609 104 953
Pobranie: 19zł
Poczta Polska Przelew Pobranie
|
Ksylitol fiński
Cukier brzozowy 500 gram
Co to jest ksylitol?
W czasach, gdy walczymy z otyłością, wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy z alergiami oraz próchnicą, coraz częściej na nasz stół powinien trafiać ksylitol. To brzozowy cukier, identyczny w smaku i konsystencji jak tradycyjny, ale … niskokaloryczny, a nawet wspomagający leczenie i profilaktykę różnych schorzeń.
Ksylitol to naturalny alkohol polihydroksylowy, czyli cukrowy. Najsłodszy, dający w organizmie odczyn zasadowy. Odkryty został w XIX wieku w Finlandii. Oprócz brzozy, znajduje się także w jagodach, kukurydzy czy grzybach, a nawet wytwarzany jest przez nasz organizm, dlatego jest łatwo przyswajalny. W przeciwieństwie do cukru z buraków cukrowych, z cukrowej trzciny, fruktozy, sorbitolu czy glukozy jest powoli przetwarzany w organizmie przy minimalnym udziale insuliny, ma bardzo niski indeks glikemiczny, bo na poziomie 8 i dwukrotnie mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Daje także uczucie sytości. To sprawia, że mogą go spożywać osoby odchudzające się, dbające o linię oraz cierpiące na cukrzycę.
Ksylitol znajdziemy w wielu dostępnych w sklepach produktach spożywczych. Jest oznaczony symbolem E967 i znajduje się w gumach do życia, słodyczach, gotowych sosach czy musztardach, a nawet w mrożonych rybach. Można go także używać we własnej kuchni do przygotowywania konfitur, deserów, słodzenia gorących i ciepłych napojów. Można także słodzić ksylitolem wszystkie słodkie wypieki poza drożdżowymi, ponieważ drożdże przez ksylitol są skutecznie niszczone. Produkty z zawartością cukru z brzozy można gotować, piec i mrozić bez żadnych skutków ubocznych dla smaku czy wartości odżywczych i konsystencji.
Szukając pasty do zębów, zwłaszcza dla dziecka, warto wybrać tę zawierającą ksylitol, ale nie mającą w składzie fluoru. Fluor w zbyt dużych ilościach jest toksyczny, a ksylitol, mimo tego, że ma słodki smak niszczy bakterie streptococcus mutans wywołujące próchnicę i podnosi pH jamy ustnej co sprzyja remineralizacji.
Dla kogo i dlaczego? Ksylitolem warto zastąpić tradycyjny cukier w każdym domu. Nie mogą go przyjmować jedynie dzieci poniżej 3 roku życia. Ponieważ ma działanie bakteriobójcze, pozytywnie wpływa na odporność organizmu, sprzyja leczeniu zapalenia dziąseł oraz próchnicy. Zwiększa też przyswajanie wapnia, dlatego wskazany jest dla osób zagrożonych lub już dotkniętych osteoporozą, a jako źródło energii polecany jest osobom uprawiającym sport lub pracującym fizycznie. Jednocześnie ksylitol przyspiesza metabolizm, dzięki czemu cały organizm funkcjonuje sprawniej. Po fiński cukier z brzozy sięgać powinny także osoby cierpiące z powodu zaparć i biegunek, a jego bakteriobójcze działanie przyspiesza leczenie jamy ustnej zaatakowanej drożdżakowcami Candida. Ponadto leczy „zajady”, odświeża oddech, a nawet opóźnia starzenie i zmniejsza skłonności do alergii.
Pozytywne skutki jedzenia ksylitolu można dostrzec nawet po niecałych dwóch tygodniach, jednak wprowadzając go do diety trzeba to robić małymi krokami, a potem ograniczyć jego codzienne spożycie do 10 łyżek dziennie. Zbyt duże ilości ksylitolu w diecie mogą wywołać z czasem biegunkę lub wzdęcia.
Inne nasze produkty:
|
Zapraszam także na inne moje aukcje (bydgosta-2): | |||
Inne aukcje| Strona o mnie| Komentarze| Zadaj pytanie © sellhelp |
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.