BIOGO - sklep ekologiczny ze zdrową żywnością i suplementami
Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy 1 kg Intenson
OPIS
Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy 1 kg Intenson
-posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier
-1 gram to 2,4 kalorii
-indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8
-obniża pH w jamie ustnej
-ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie
Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy. Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego dobrze sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast.
W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.
Obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie wytwarzają się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej oraz zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa również na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną ilość w ciągu dnia.
CIEKAWOSTKI
Nasz organizm jest w stanie wytwarzać ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych podczas trawienia.
Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.
W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.
SKŁADNIKI
100% Ksylitol brzozowy.
SPOSÓB UŻYCIA
stosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom!
Wartość odżywcza** w 100g w porcji
(1 łyżeczka 5g)
Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany, w tym:
- skrobia
- cukier
- alk. wielowodorotlenowe
99,5g
0g
0g
99,5g
4,97g
0g
0g
4,97g
Białko 0g 0g Sól 0g 0g
PRZECHOWYWANIE
Przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.
- Kraj producenta: Polska
- Kraj pochodzenia składników: Finlandia
- Wegetariańskie: TAK
- Producent: Intenson Europe Różana 7, 05-420 Józefów, Polska Sp. Z O.O Dystrybutor: Intenson Europe Sp. Z O.O Różana 7, 05-420 Józefów, Polska
- Kategoria: Delikatesy/Słodzące/Cukry i słodziki
- Waga z opakowaniem: 1 kg