Ksylitol - naturalnie występujący cukier w owocach, warzywach, grzybach. Jest alkoholem cukrowym, które są węglowodanami, nieznacznie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie ma nic wspólnego z alkoholem, oprócz tego że składa się z cząsteczki alkoholu oraz cząsteczki cukru (bezpieczny dla osób uzależnionych od alkoholu).
Nie zawiera fruktozy, dzięki czemu bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki, więc nie mają jak się rozwijać, zawiera ponad 40% mniej kalorii od zwykłego cukru. Jest pożywką dla pozytywnych bakterii układu pokarmowego i może wpłynąć na zwiększenie produkcji kolagenu. Wyglądem przypomina zwykły cukier buraczany, w smaku jest również bardzo zbliżony.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: % RWS *: Wartość energetyczna: 1000 kJ / 240 kcal 11,95 % Tłuszcz: 0 g 0 % Węglowodany: 99 g 38,08 % - w tym cukry: < 0,5 g < 0,56 % Alkohole wielowodorotlenowe: 99 g - Białko: 0 g 0 % Sól: 0 g 0 %
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: jak tradycyjne substancje słodzące.
Kraj pochodzenia: Finlandia