CUKIER BRZOZOWY
SŁODZIK STOŁOWY
10 KG
Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC (94/35/WE).
W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia nr 805(2003).
SKŁADNIKI
Ksylitol 100% (substancja słodząca ).
Ilość netto :3x1 kg
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1000kj/240 kcal
Tłuszcz 0,0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0g
Węglowodany 99,8 g
- w tym cukry 0,2 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 98,5g
Białko 0g
sól 0,01 g
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 C
Kraj pochodzenia : Finlandia
Dystrybucja :
''Santini'' Justyna Zjawińska
ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań
Zastosowanie i sposób użycia:
Można stosować:
-jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego
- do słodzenia potraw deserów, napojów
- do wypieków z uwzględnieniem że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji .
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający .
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia . Nie podawać zwierzętom
Niski indeks glikemiczny -GI:8
Odpowiedni dla Wegan
ORYGINALNY FINLANDIA
Ksylitol nazywany "CUKREM BRZOZOWYM " to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy .
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę(5g).
Podczas produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży .
Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji .