VIVIO KSYLITOL FINLANDIA 1000G
- Działa bakteriobójczo – ta właściwość sprawia, że jest cenionym dodatkiem do gum do życia, past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, wspomagając walkę z zapaleniem dziąseł i próchnicą;
- Wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie, czyli wpływa na mineralizację kości;
- Nie wpływa (w przeciwieństwie do sacharozy) na rozwój grzybów i drożdżaków w organizmie.
OPIS
Ksylitol jest tzw. alkoholem cukrowym występującym w przyrodzie. Naturalnie jest on obecny w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie w brzozie) oraz w kolbach kukurydzy. Nasz organizm codziennie zużywa w trakcie metabolizmu ok. 15 g tej substancji, produkując go z innych źródeł pokarmu. Dzięki temu, że ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm osiąga o 40% niższą wartość kaloryczną w porównaniu do innych węglowodanów. Ksylitol stanowi niskokaloryczny zamiennik sacharozy, w szczególności dla diabetyków i osób przebywających na diecie, czy starających się ograniczyć ilość spożywanego cukru. Jest on zalecany dla cukrzyków, ponieważ jego przetwarzanie w organizmie zachodzi z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada znacznie niższy indeks glikemiczny (IG=13) od cukru białego (IG=70).
Spożywanie żywności/ napojów zawierających jako substancję słodzącą ksylitol prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po skonsumowaniu produktów zawierających sacharozę.
Poza właściwościami „słodzącymi” ksylitol posiada jeszcze wiele innych wartościowych cech. Dzięki temu, że zwiększa przyswajanie wapnia jest polecany dla osób zagrożonych lub chorujących na osteoporozę. Wykazuje również działanie bakteriobójcze oraz hamujące rozwój grzybów i drożdżaków. Ponadto ksylitol jest substancją przeciwdziałającą próchnicy, wzmacniającą szkliwo i chroniąc dziąsła. Co ciekawe, likwiduje on również niemiły zapach z ust i ma działanie odświeżające.
Ksylitol stanowi idealną alternatywę cukru dla osób:
- cierpiących na cukrzycę
- dbających o stan zębów i dziąseł
- chcących zachować szczupłą sylwetkę
- chorych na grzybicę
- aktywnych fizycznie
- chorych na osteoporozę
- mających problem z nieświeżym oddechem
DAWKOWANIE
Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru w odpowiadającej temu ilości. Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy. Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).
Uwaga: Ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Nie zaleca się podawania produktu małym dzieciom.