Ksylitol cukier brzozowy 250 g - Santini
Cukier brzozowy słodzik znany pod nazwą Ksylitol pozyskiwany z drewna brzozy. Ksylitol jest naturalną substancją używaną jako zamiennik białego cukru.
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol popularny słodzik stołowy produkowany przez Danisco Sweeteners w Finlandii.
Bez glutenu, Bej jaj i soi, Bez białka mneka i laktozy.
Cechuje się niskim IG oraz mniejszą kalorycznością niż tradycyjny cukie
Indeks glikemiczny ksylitolu = 8 / 240kcal w 100g / 12kcal w 5g
Technologia produkcji jestnowoczesna, odbywa się tam bez udziału drożdży i przyjazna środowisku
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1000kJ/240kcal
Tłuszcz 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 99,8 g
w tym cukry 0,2 g
w tym poliole 98,5 g
Błonnik 0,0 g
Białko 0,0 g
Sól 0,004 g
Zalecenia:
Spożycie w dużych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie przekraczać 40g dziennie.
Wprowadzać do diety stopniowo.
Nie należy podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.