Ksylitol 1 kg najwyższej jakości - produkt specjalnego żywienia.
zalecany dla diabetyków oraz osób na diecie z niską zawartością cukrów.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Producent surowca: Danisco
KSYLITOL W LICZBACH
Indeks glikemiczny 7 - czyli 14 razy mniej niż cukier – produkt bezpieczny dla diabetyków
75% mniej węglowodanów niż cukier
38% mniej kalorii niż cukier
Praktycznie 0 posmaku
Prawie 100% słodkości cukru białego
ZALETY KSYLITOLU
Identyczny smak i wygląd jak cukier
Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała ksylitol za substancję nie wywołującą próchnicy
Sprzyja likwidacji płytki nazębnej
Utrudnia rozwój bakterii i grzybów - cząsteczka ksylitolu zawiera 5 atomów węgla, co sprawia, że wiele bakterii nie jest w stanie jej strawić
Pomaga przywrócić równowagę alkaliczną – wywołuje odczyn zasadowy i stwarza warunki niesprzyjające rozwojowi szkodliwych mikrorganizmów
Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust (działanie antybakteryjne)
Jest odporny na wysokie temperatury – może być stosowany na przykład do wypiekania ciast (z wyjątkiem drożdżowych)
Jakie są zalety worka typu doypack?
wielokrotne zamykanie/otwieranie
ochrona przed czynnikami zewnętrznymi
chroni przed zawilgoceniem produktu
zapobiega rozsypywaniu/rozlewaniu się produktu
Ksylitol wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i, jak wskazują badania, nie tylko nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, ale nawet jest w stanie redukować próchnicowe zmiany, które już mamy. Dlatego właśnie niektórzy wykorzystują go do np. wytwarzania domowych past do zębów.
Ksylitol dostarcza około 240 kcal w 100 gramach, a więc jest o około 40% mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Ma tez niski indeks glikemiczny.