Ksylitol - cukier brzozowy - 6kg (6x 1kg)
fiński, oryginalny, wyprodukowany przez firmę Danisco Sweeteners
Ksylitol zwany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z kory brzozy. Pozbawiony jest wszelkich wad sacharozy, czyli "zwykłego cukru" przy takim samym wyglądzie i smaku. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru, wpływa pozytywnie na zęby i generalnie zdrowie.
Oferowany ksylitol jest w szczególności polecany:
- cukrzykom - ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru (1g - 7). Jest on więc bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
- chorym na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne - zwiększa przyswajanie wapnia i przez to przywraca właściwą konsystencję kości.
- dbającym o zęby i dziąsła - ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchnicze, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej - przywraca właściwe pH śliny (przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie jamy ustnej rozpuszczonym w ślinie ksylitolem, nawet już po umyciu zębów).
- walczącym z grzybicą i wrzodami - ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m.in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w układzie pokarmowym (np. Candida albicans). Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
- dbającym o linię, wygląd i chcącym schudnąć - ksylitol zmniejsza łaknienie cukru. Zawiera 40% mniej kalorii niż cukier i do tego opóźnia procesy starzenia. Jest on również powszechnie stosowany przez sportowców jako źródło energii po wysiłku. W odróżnieniu od glukozy (która jest trudno przyswajalna), ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.
Ksylitol może być szeroko stosowany w kuchni przy gotowaniu, pieczeniu i mrożeniu w taki sam sposób jak "zwykły cukier".