Ksylitol 1kg Finlandia
KSYLITOL_1KGFIN
Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Za ojczyznę ksylitolu uznaje się Finlandię, gdzie do tej pory produkuje się go w tradycyjny sposób z kory brzozy. Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku, który pozostawia charakterystyczny chłód na końcu języka. Przez tą cechę bardzo często można go spotkać w gumach do żucia czy cukierkach miętówkach. Jest metabolizowany z bardzo niewielkim udziałem insuliny. Właściwości ksylitolu: ma 14x mniejszy indeks glikemiczny niż „normalny" cukier, dostarcza 40% mniej kalorii niż sacharoza, ksylitol zmniejsza ochotę na słodycze, zwiększa mineralizację kości, pomaga zapobiegać próchnicy, jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą. Możliwości zastosowania ksylitolu: w zastępstwie białego cukru do słodzenia kawy i herbaty, do koktajli, coraz popularniejszy przy przygotowywaniu wypieków, do przetworów owocowych. Ciekawostki: Biały cukier najlepiej zastępować ksylitolem stopniowo, ponieważ zanim nasz organizm przyzwyczai się do cukru brzozowego może on powodować lekkie przeczyszczenie. Zobacz przepis na DŻEM ANANASOWY z użyciem KSYLITOLU