Timothy Ferriss 4-godzinny mistrz kuchni
Książka używana (raz przeczytana). Niezniszczona. Stan praktycznie jak nowy.
Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz sekrety najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny mistrz kuchni.
Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.
Przede wszystkim nauczysz się, jak:
- przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin.
- naśladować geniuszy, którzy stworzyli restauracje takie jak Alinea, ABC Kitchen, Saison, Hearth czy Riverpark.
- ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut.
- wykorzystywać jedzenie jako afrodyzjak, tak podczas pierwszej randki, jak i podczas obchodów 10. rocznicy związku.
- tworzyć niesamowite napoje, takie jak burbon aromatyzowany bekonem czy gorącą czekoladę z tequilą- przyrządzić niesamowitą ucztę clambake w kuble na śmieci.
- zapewnić sobie traktowanie godne VIP-a w barach i restauracjach.
- zdobyć pożywienie w miejskim parku, a także łapać i jeść gołębie.
- do końca życia gotować bez konieczności odwoływania się do przepisów.
Te same zasady pozwolą ci również:
- nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni (s. 40).
- zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy (s. 60).
- zapamiętać układ talii kart w ciągu niespełna 60 sekund (s. 606).
- zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb® (s. 74).
A TO DOPIERO POCZĄTEK…
4-godzinny mistrz kuchni to pięcioetapowa podróż po sztuce i nauce uczenia się:
- Proces uczenia się w ujęciu meta. Zanim nauczysz się gotować, musisz nauczyć się uczyć. Część „Meta” wytycza ścieżkę, która ma cię doprowadzić do podwojenia twojego standardowego potencjału.
- „Amator”. W tej części poznasz podstawy gotowania. To swego rodzaju abecadło technik, dzięki któremu można przejść od Dr. Seussa do Szekspira.
- „Śmiałek”. Postęp w nauce wymaga samodzielności w każdej dziedzinie. W tej części lepiej poznasz różne składniki, będziesz też zgłębiać tajniki polowania, zbierania pożywienia i przetrwania w trudnych warunkach.
- „Naukowiec”. W tej części spotykają się szalony naukowiec i malarz współczesny. To część poświęcona kaprysom i rzeczom naprawdę niesamowitym.
- „Zawodowiec”. Swaraj, pojęcie kojarzone często z osobą Mahatmy Gandhiego, można by przetłumaczyć jako „panowanie nad sobą”. Ta część poświęcona została poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób najwybitniejsi ludzie świata zdobyli swój status i pozycję. Dowiesz się z niej również, jak możesz nakreślić swoją ścieżkę w obszarze wykraczającym poza zakres tej książki.