Sokoterapia- " Kuracja Enzymatyczna w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych" to pierwsza polska publikacja o kuracji sokami.
Autorem książki jest dr Jacek Radwański - psycholog, dietetyk i specjalista medycyny żywienia.Jako prekursor sokoterapii w Polsce przez wiele lat zgłębiał ten temat opierając się na wieloletnich doświadczeniach oraz sprawdzonych metodach leczenia chorób cywilizacyjnych takich wybitnych specjalistów jak : dr Gerson, dr Norman Walker,dr Rath, dr Dąbrowska, dr Sandra Cabot i wielu innych specjalistów w tej dziedzinie.
Kuracja Enzymatyczna jako metoda wspomagania leczenia chorób cywilizacyjnych, oparta jest na specjalnie wyciskanych sokach z warzyw, owoców i zielonych części roślin.Jej innowacyjność polega na uruchomieniu prawidłowych procesów oddychania komórkowego poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości niezbędnych metabolitów, dzięki czemu jest niezwykle skuteczna w profilaktyce zdrowotnej oraz wspomaganiu leczenia ciężkich chorób cywilizacyjnych m.in. chorób serca, układu krążenia, przewodu pokarmowego, cukrzycy, nowotworów i innych.
Autor w przystępny sposób uświadamia czytelnika w tematyce procesów powstawiania chorób cywilizacyjnych oraz w jaki sposób każdy z nas może wpłynąć na polepszenie stanu swojego zdrowia .Kuracja Enzymatyczna opisana w książce jest również przedstawiona w formie planu dietetycznego oczyszczająco-regeneracyjnego, pozwalającego na przeprowadzenie diety w warunkach domowych.
Skuteczność jej stosowania pozwala na utrzymaniu organizmu w doskonałej kondycji psychicznej i fizycznej.
Rozdziały:
Rozdział I: Choroba
Rozdział II: Dynamiczna równowaga biochemiczna
Rozdział III: Układ pokarmowy
Rozdział IV: Ostateczny cel odżywiania - komórka
Rozdział V: Energetyka funkcjonalna metabolitów
Rozdział VI: Rwolucja witaminowo-minerałowa w codziennej diecie
Rozdział VII: Łączenie produktów spożywczych
Rozdział VIII: Soki jako najważniejszy element codziennej diety
Rozdział IX: Rewolucja zielonych soków - chlorofil
Rozdział X: Nadwaga. Oczyszczanie organizmu
Rozdział XI: Prasa do wyciskania Green Star
Rozdział XII: Właściwości roślin
Rozdział XIII: Wyciskamy soki
![]()
Z pomocą technologii niskoprędkościowej wyciskarki firmy Hurom można łatwo i szybko przyrządzić soki nawet z nietypowych owoców i warzyw (w tym trawiastych), zachowując przy tym ich naturalne witaminy, minerały, włókna i inne składniki odżywcze, które chronią przed różnymi chorobami – w tym rakiem – oraz innymi problemami wynikającymi z niewłaściwych zwyczajów żywieniowych.