Książka "Sababa. czyli Izrael z przymrużeniem oka" to książka, której jestem współautorem. Od 15 lat mieszkam w Izraelu i zajmuje się tutaj turystyką. Książka powstała podczas pandemii, kiedy nie było turystów. Pomysł na książkę powstał jako odpowiedzi na pytania naszych turystów, na które nie zawsze jest czas podczas tygodniowego pobytu.
Nie jest to typowy przewodnik po Izraelu. Książka dzieli się na 3 części:
- Izrael jakiego nie znacie. Tutaj znajdziecie odpowiedzi na pytania takie jak:
•Dlaczego ortodoksyjne kobiety noszą peruki?
•Co to jest kibuc?
•Kim są Druzowie?
•Co łączy Izraelczyka z owocem opuncji?
•Co to jest szabat?
•Kto to jest szabes goj i jak działa winda szabatowa?
•Czy podczas wizyty w Jerozolimie można postradać zmysły?
•Status Quo - co to takiego?
•"Złe spojrzenie" - co to takiego i jak się przed nim obronić?
•Co to jest i jak działa Żelazna Kopuła?
•Czy w każdym izraelskim domu znajduje się schron?
Czym charakteryzuje się koszerna plaża w TLV?
- Święta i tradycje. Tutaj znajdziecie odpowiedzi na pytania takie jak:
•Jak wygląda wesele w tradycyjnej rodzinie żydowskiej?
•Ile dni trwa wesele muzułmańskie?
•Dlaczego w święto Purim należy się upić?
•Czy rzeczywiście podczas święta Yom Kipur w Izraelu "nic nie działa"?
•Dlaczego podczas Chanuki przez osiem dni na stołach królują pączki?
•Kiedy Żydzi świętują Nowy Rok?
- ABC kuchni izraelskiej. Tutaj znajdziecie m.in.:
•Zasady koszerności
•Knaffeh
•Bajgel jerozolimski
•Falafel
•Śniadanie izraelskie
•Żydowska kuchnia
•Arabska kuchnia