"CYDR Z POLSKICH JABŁEK" Agnieszka Wyrobek Rousseau
"Cydr z polskich jabłek" to pierwszy polski, współczesny poradnik związany z domowym i gospodarczym wytwarzaniem cydru. Agnieszka Wyrobek - Rousseau to autorka nieprzypadkowa. Posiada wieloletnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielu winiarniach. Miała także okazję brać udział w produkcji cydrów francuskich i nowozelandzkich.
Wywodzi się z rodziny sadowników dzięki czemu nieobce są jej także tradycyjne odmiany polskich jabłoni.We wstępie do poradnika pisze:
"Ci, którzy chcą zająć się produkcją cydru na niewielką skalę mają do wyboru szukanie informacji w obcojęzycznych książkach albo w internecie. Ten ostatni zresztą zawiera co najmniej tyle samo bzdur co rzetelnych informacji, a oddzielenie jednych od drugich nie zawsze jest łatwe. Ta książka jest dla tych, którzy mając dostęp do świeżych jabłek, chcieliby zrobić na własne potrzeby wysokiej jakości cydr. I dla tych, którzy mają ochotę poeksperymentować"
Poradnik zawiera blisko 140 stronach, na których zawarte są porady dotyczące samej produkcji cydru, doboru sprzętu, sytuacji w polskim prawie, cech poszczególnych odmian jabłek
Spis treści:
1. Dla kogo jest ta ksiązka?
2. Co to jest cydr
3. Historia cydru
4. Cydr na świecie
5. Jabłka na cydr w warunkach polskich
6. Kompletujemy sprzęt
7. Trochę mikrobiologii
8. Podstawowy cydr spokojny
9. Cydr musujący
10. Stablizacja, klarowanie i rozlew
11. Najczęstsze problemy
12. Eksperymenty inspirowane tradycją
13. Cydr w kuchni
14. Bibliografia
15. Ilustracje