KRZEMIAN
Opakowanie: 1 l
Termin waznosci: 02.2022 r
CECHY PRODUKTU
- Pobudza roślinę do fotosyntezy, zwiększa zawartość chlorofilu i tym samym stymuluje roślinę do zwiększenia powierzchni części nadziemnych
- Zmniejsza podatność na porażenia chorobami grzybowymi i bakteryjnymi – krzem wzmacnia strukturę tkanek, utrudniając rozwój strzępom grzybni czy kłujkom mszyc
- Łagodzi skutki suszy i mrozu (minimalizuje parowanie wody z nadziemnych części roślin w okresie suszy i uodparnia roślinę na niskie temperatury)
- Poprawia pokrój roślin – usztywnia liście i pędy – niwelując skutki nadmiernego nawożenia azotem
- Krzemian zwiększa plon i jego jakość
O PRODUKCIE
Płynny preparat zawierający krzem i mikroelementy efektywnie przyswajalne przez rośliny. Krzem oddziałuje korzystnie na rozwój i plonowanie roślin, stymuluje tworzenie chlorofilu, a także intensyfikuje fotosyntezę i transport asymilatów. Zmniejsza podatność na porażenia chorobami grzybowymi i bakteryjnymi, a także łagodzi skutki stresów biotycznych i abiotycznych. Mikroelementy uzupełniają niedobory pokarmowe i wpływają korzystnie na procesy fizjologiczne roślin.
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
- Si(OH)4, 2,5 %, kwas ortokrzemowy
- Bor (B) całkowity, 0,30 %, kwas borowy
- Miedź (Cu) całkowita, 1,00 %, chlorek miedzi
- Molibden (Mo) całkowity, 0,20 %, molibdenian sodu
- Cynk (Zn) całkowity, 0,60 %, chlorek cynku
ZASTOSOWANIE
PSZENICA, PSZENŻYTO, JĘCZMIEŃ
- jesień: faza od fazy 3 liści do końca jesiennej wegetacji - 0,8 l/ha
- wiosna: do fazy kłoszenia - 0,8 l/ha
RZEPAK
- jesień: od fazy 4 liścia do końca jesiennej wegetacji - 0,8 l/ha
- wiosna: po ruszeniu wegetacji do fazy początku kwitnienia - 0,8 l/ha
KUKURYDZA
- od fazy 2 liści do fazy 8 liści - 0,8 l/ha
BURAK CUKROWY
- od fazy 4 liści do początku zakrywania międzyrzędzi - 0,8 l/ha
ZIEMNIAK
- rozwinięty 3 liść na pędzie głównym do zakrycia redlin - 0,8 l/ha