Opis
40ml
Algi wysyłam od poniedziałku do środy ,na życzenie mogę wysłać w każdy inny dzień
KEFIR WODNY (kryształy/algi japońskie) - właściwości i zastosowanie
10 kroków pomocnych przy hodowli
Należy umieścić garść kryształków w plastikowym sitku (durszlaku).
Dokładnie spłukać pod zimną wodą.
Przenieść kryształki do szklanego naczynia najlepiej litrowego słoika.
Znajdujące się kryształki w słoiku zalać ciepłą wodą, tak by nie wystawały na zewnątrz.
Do mikstury należy wsypać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać.
Wsypać kilka rodzynek i dolać do słoika zimnej wody aż do brzegu.
Dokładnie zakryć słoik gazą i zabezpieczyć.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 24-48 godziny.
Temperatura powinna mieścić się w granicach 18-25 stopni. Odcedzić kryształki.
Gotowy kefir nadaje się do picia przez 24 godziny od odcedzenia.
Kefir wodny to napój otrzymywany z kryształków japońskich - kultury dobroczynnych bakterii i drożdży. Właściwości i zastosowanie kefiru wodnego są bardzo szerokie, jednak w medycynie niekonwencjonalnej wykorzystuje się go przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Sprawdź, jakie działanie ma kefir wodny i w którym sklepie można go kupić.
Kefir wodny to napój otrzymywany z połączenia wody, cukru oraz ziaren kefiru wodnego, które są symbiotyczną społecznością bakterii i drożdży - SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Ziarna te znane mają postać małych, białych, półprzezroczystych granulek, które szybko rosną przy regularnym "karmieniu" i są znane pod nazwami: kryształy lub kryształki japońskie, perły tybetańskie, algi japońskie czy algi morskie. Wbrew nazwie, mikroorganizmy te nie mają nic wspólnego z dobrze znanymi algami morskimi. Nie pochodzą też z Japonii, ale prawdopodobnie z Meksyku, gdzie - według niektórych doniesień - rozwijają się w pewnych gatunkach kaktusów. Nazywane są tam tibi albo tibicos. Ziarna kefiru wodnego wyglądem przypominają tradycyjny kefir - wykorzystywaną do fermentacji mleka starożytną kulturą bakterii pochodzącą z gór Kaukazu. Jednak nie są one bezpośrednio spokrewnione. To zupełnie dwie różne kultury.
Kefir wodny - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Kefir wodny należy do grupy produktów fermentowanych, które wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny. Pozwalają także wzmocnić odporność u osób zdrowych i poprawić ogólne samopoczucie. Zawiera on m.in. cukry, alkohol (jego zawartość zależy od ilości dodanego cukru) i witaminy z grupy B. Jednak najważniejszym składnikiem kefiru wodnego są probiotyki.
Probiotyki to żywe bakterie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym, regulują pracę jelit. Kefir wodny można więc wykorzystać w celu przywrócenia naturalnej mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii, biegunkach), a także po to, aby wspomóc procesy trawienne. Wykazano również, że probiotyki łagodzą objawy nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.
W trakcie badań nad florą ziaren kefiru wodnego odkryto, że „składa się ona głównie z bakterii kwasu mlekowego i niewielkiej ilości drożdży”.
Poza tym probiotyki eliminują substancje toksyczne z organizmu. Kefir wodny wpływa też na lepsze wchłanianie składników mineralnych i witamin (w trakcie procesu fermentowania pożywienie jest wstępnie trawione, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność).
Kefir wodny zwiększa odporność organizmu. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy (a takie znajdują się kefirze wodnym) powodują zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego.
Właściwości lecznicze kefiru wodnego nie zostały udowodnione naukowo, ale uchodzi on za niezwykle skuteczny probiotyk. Jednak mimo wielu pozytywnych właściwości, nie jest on wskazany dla każdego.