KRYSZTAŁY JAPOŃSKIE (KEFIR WODNY, ALGI)
Duże wyrośnięte kryształy; zestaw startowy hodowli (2 łyżki, około 30g).
Algi już po ok 2 tygodniach podwajają swoją objętość.
Hodowla
Składniki:
- 2 łyżki ziaren kefiru wodnego
- 4-6 rodzynek (można zastąpić 2 suszonymi morelami lub figami; bez konserwantów i tłuszczu oraz dodatkowych środków słodzących)
- 4 łyżki cukru
1) Kryształki kefiru umieszczam na plastikowym sitku i przepłukuję pod zimną wodą (najlepiej przegotowaną i wystudzoną).
2) Rozpuszczam cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody (mineralna lub przegotowana, przestudzona) w 1-litrowym słoiku lub plastikowym pojemniku i dolewam wody do ok. 800 ml.
3) Przekładam kryształy do ww. pojemnika.
4) Uzupełniam wodę (zimną lub letnią; mineralną lub przegotowaną i wystudzoną) do 1 litra. UWAGA: woda musi być ciepła, ale nie może być gorąca, bo zniszczy kryształki.
Można dołożyć rodzynki, ale nie jest to konieczne na tym etapie, bo bakterie i drożdże będą się rozwijać na białym cukrze. Rodzynki dodadzą napojowi smaku, ale mogą zakłócić proces fermentacji. Owoce zmieniamy raz w tygodniu.
5) Słoik przykrywam gazą i zabezpieczam gumką. Odstawiam w bezpieczne, nie za gorące i nie za zimne miejsce, z daleka od dużego nasłonecznienia (ale nie musi być całkowicie ciemne) na 24-48 h. Roztwór powinien zabąbelkować, spienić się delikatnie z wierzchu. Czasem trwa to krócej, innym razem dłużej. Kefir wodny powinien mieć sfermentowany zapach i kwaskowaty smak, przypominający bezalkoholowego szampana. Nie ma sensu odcedzać i pić wody, jeśli ma słodkawy posmak i nie zabąbelkowała - to będzie zwykła woda z cukrem, a nie naturalny probiotyk. Trzeba poczekać jeszcze 1-2 dni, a jeśli fermentacja nadal nie nastąpiła, wymienić kryształki na nowe.
Optymalna temperatura hodowli to 18-25 °C (temperatura pokojowa).
6) Odcedzam kryształki na plastikowym sitku, a kefir jest gotowy do spożycia. Można przechowywać go przez 24 godziny w lodówce, pić bez dodatków lub dolać do koktajlu owocowego albo warzywnego.
Smacznego!!
Możliwy odbiór osobisty:
Kostrzyn Wlkp. lub Poznań