KRYSZTAŁKI ALG JAPOŃSKICH
JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY
(znane również jako algi, algi morskie, kefir wodny)
15 gram
Są to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, kolonie bakterii
Oferowane kryształki, to nadwyżka z mojej własnej hodowli. Hoduję je u siebie i stosuję, więc gwarantuję, że są zdrowe i żywe.
Służą do produkcji tzw. kefiru wodnego - naturalnego probiotyku. Kefir wodny smakuje jak lekko gazowany napój, jest podobny w smaku do wygazowanego szampana.
Kryształki są barwy białej, duże, świeże i zdrowe.
Algi na czas transportu są bardzo dobrze zabezpieczone przed wylaniem cieczy.
OPIS
Kryształki japońskie (znane również jako algi, algi morskie, kefir wodny) są to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, kolonie bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Pomimo nazwy nie są to algi… ani nie pochodzą z Japonii. Ich pochodzenie nie jest znane – wiadomo, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów, gdzie mają pod dostatkiem swego naturalnego pożywienia, czyli wody z cukrem. Aktualnie hodowane są na całym świecie i powszechnie stosowane do produkcji kefiru wodnego - naturalnego probiotyku.
Kefir wodny - to zdrowy probiotyczny napój, którym delektować się można całą rodziną (dorośli i dzieci). To doskonała alternatywa dla słodzonych napojów gazowych czy nawet większości oferowanych na rynku soków (często są one dosładzane i chemicznie konserwowane i barwione). Zwłaszcza w przypadku małych pociech ważne jest, aby nie dostarczać rosnącym organizmom konserwantów oraz sztucznych barwników i dodatków smakowych zawartych w popularnych reklamowanych napojach dla dzieci.
Czy zdrowy napój przyrządzony własnoręcznie z kontrolowanych przez nas samych składników, bogaty w substancje odżywcze oraz zawierający pożyteczne bakterie poprawiające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie jest wymarzoną propozycją dla tych, którzy chcą o siebie zadbać w czasach masowej konsumpcji niezbyt zdrowej żywności?
WŁAŚCIWOŚCI KEFIRU WODNEGO
- działa probiotycznie
- działa przeciwzapalne
- pomaga w odchudzaniu regulując przemianę materii,
- zapobiega procesom gnilnym w jelitach
- pomaga przy zakażeniach oraz leczy zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia) dzięki przywróceniu naturalnej mikroflory jelitowej
- przyspiesza trawienie białek mleka, łagodzi objawy nietolerancji laktozy
- dostarcza witaminy: PP, kwas foliowy, witaminę H i witaminę B6
- zmniejsza negatywne skutki zażywania leków, zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu
- zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe
- zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- zapobiega i leczy alergie
- korzystnie wpływa na szkliwo, zapobiega próchnicy
ZASTOSOWANIE
w celach leczniczych:
- do picia jako kefir wodny
w celach kosmetycznych:
- jako tonik (kefir wodny)
- jako składnik maseczek (same kryształki)
- jako odżywka dla włosów (bardzo dobre efekty przynosi nacieranie głowy algami przy łupieżu i łuszczycy),
JAKOŚĆ
Moje kryształki są bardzo dobrej jakości i cechują się tym, że:
- nie mają przebarwień
- są "czyste", kolor biały
- cechują się szybką fermentacją
- szybko się rozmnażają
Otrzymany "kefir" jest przyjemny w smaku - przypomina lekko gazowany, bezalkoholowy szampan.
ULOTKA + E-BOOK
Do każdego zakupionego produktu otrzymasz wydrukowaną, kolorową, ulotkę informacyjną. Dowiesz się podstaw na temat hodowli, właściwości leczniczych, itp. Wszystko jest jasno i czytelnie opisane.
Po zakupie otrzymasz na maila również e-book mojego autorstwa(*), który zawiera wiele cennych informacji na temat: kryształków japońskich, sposobów ich hodowli, probiotycznych właściwości i profilaktyce w leczeniu chorób, zawiera też przepisy na kosmetyki.
(*) kopiowanie zabronione
HODOWLA
- unikać kontaktu z metalowymi przedmiotami (łyżki, sitko)
- używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych
- stosować wodę filtrowaną, przegotowaną lub źródlaną
- suszone owoce zmieniać min. 1 raz w tygodniu
- brak cukru, rodzynek oraz używanie metalowych przedmiotów spowoduje zniszczenie alg
Hodowla jest bardzo łatwa i przyjemna. Przyrządzenie kefiru wodnego nie wymaga dużego nakładu pracy i szybko można zobaczyć pierwsze efekty. Kefir wodny gotowy do spożycia ma charakterystyczny smak przypominający szampana bezalkoholowego. Zaleca się stosowanie kuracji przez około 5-6 miesięcy.
PRZYGOTOWANIE NAPOJU
POTRZEBUJEMY:
- kryształki (zestaw startowy z tej aukcji)
- 1 litra letniej wody
- 4 łyżeczki cukru
- 6-8 rodzynek (lub np. zamiennie: 2 suszone morele)
- szklany słoik lub pojemnik bez wieczka
- gaza, ściereczka, ew. ręcznik papierowy (zamiast wieczka)
- sitko (plastikowe)
- łyżka (plastikowa lub drewniana)
PRZEPIS:
- kryształki przepłucz zimną bieżącą wodą
- do niewielkiej ilości ciepłej wody dodaj i rozpuść 4 łyżeczek cukru
- dopełnij słodki roztwór zimną wodą do objętości 1 l.
- dodaj min 2 łyżki (ok. 20g) przepłukanych kryształków
- dodaj 6-8 szt. rodzynek (lub inne suszone owoce)
- naczynie przykryj gazą by zapewnić dostęp powietrza
- odstaw na 24-48 h w ciepłe miejsce
- po w/w czasie przemieszaj roztwór łyżką i przecedź przez sitko
- kryształki przepłucz na sitku zimną bieżącą wodą
itd.
- ponownie przygotuj słodki płyn zalej nim kryształki dodając suszone owoce
- i tak w kółko...
DODATKOWE INFORMACJE
Japońskie kryształy (znane również jako algi, algi morskie, water kefir grains, water kefir crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes, grains de kéfir) - mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera [...]).
Mają formę dość kruchych "kryształków" o sporej przejrzystości, łatwo barwiących się w sokach bogatych w intensywne barwniki (np. sok z ciemnych winogron). Masa "kryształków", czyli kolonia bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie z dekstranu - polisacharydu powstałego z cząsteczek glukozy. "Kryształki kefiru wodnego" (w przeciwieństwie do tych, które wytwarzają kefir mleczny), nie syntetyzują kefiranu, który jest podobnie jak dekstran polisacharydem (zbudowany zarówno z glukozy, jak i galaktozy).
Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi podnoszą aktywność systemu immunologicznego organizmu, w szczególności stymulują działanie limfocytów T- naszej wewnętrznej armii obrońców przed infekcjami.
Są źródłem witamin, minerałów i mikroelementów łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Zabijają wirusy, likwidują nadwagę, leczą niedoczynność tarczycy.
Przefermentowaną przez siebie wodę z cukrem wzbogacają w liczne mikroelementy. W algach znaleźć można : cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP, proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia.
Napój z alg ma zbawienny wpływ na nasz organizm biorąc udział w jego detoksykacji. Algi znakomicie nadają się do usuwania zmarszczek i jako odżywka dla włosów. Bardzo dobre efekty przynosi nacieranie głowy algami przy łupieżu i łuszczycy. Pomagają w odchudzaniu regulując przemianę materii. Zapobiegają procesom gnilnym w jelitach.
Kuracja powinna potrwać 5-6 miesięcy. Kryształy stosuje się do leczenia: wysokiego ciśnienia. dolegliwości sercowych, nerwic, wszystkich schorzeń wewnętrznych oraz schorzeń skórnych. Zapobiegają rozprzestrzenianiu się nowotworów.
Algi zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach, dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie. Świetnie regulują procesy przemiany materii (i się chuuudnie cudnie). Są doskonałe jako kosmetyk - stosuje się je do przemywania twarzy i ciała. Działają również znakomicie na wszelkie podrażnienia skóry, wygładzają, usuwają martwy naskórek.
Skuteczne przy schorzeniach:
- dolegliwości układu nerwowego,
- wrzody wewnętrzne,
- bronchit,
- skleroza,
- zawały serca,
- woreczek żółciowy,
- wątroba i nerki,
- żółtaczka zakaźna,
- żołądek i jelita,
- biegunki, zaparcia,
- anemia,
- różnego rodzaju wysypki, egzemy,
- łuszczyca.
ŹRÓDŁO: Monika Burzyńska | Instytut Arete, 12.07.2012 r.
BEZPIECZNE ZAKUPY
U mnie zrobisz zakupy bez obaw i 100% zadowolenia.
Jestem użytkownikiem allegro z ponad 17 letnim stażem. Moi wszyscy dotychczasowi klienci są zadowoleni, o czym świadczą tylko pozytywne komentarze.
Zapewniam wysoki poziom obsługi klienta.
Jeśli produkt nie spełni oczekiwań możesz liczyć na moje wsparcie.
WSPARCIE POZAKUPOWE
Zawsze możesz do mnie zadzwonić lub napisać w razie jakiejkolwiek potrzeby lub pytań. Chętnie pomogę i podzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą.
PAKOWANIE
Produkty pakowane są w worki PA-PE (1), przeznaczone do kontaktu z żywnością, nadające się do pakowania próżniowego i zamrażania. Następnie są zgrzewane (2), grubym 8 mm zgrzewem. Zgrzewamy podwójnie, aby dodatkowo zabezpieczyć przed wyciekiem. Kolejny etap to, zabezpieczenie folią (3a) lub jeśli produkt tego nie wymaga, umieszczenie w drugim, tym razem woreczku strunowym (3b). Kompletne zamówienie trafia do kartonika (4a), oznaczonego dla przewoźników naklejkami ostrzegawczymi (4b). Karton, zabezpiecza przed czynnikami zewnętrznymi, czego nie możemy zagwarantować wysyłając produkty np. w kopertach ochronnych czy folio-pakach.
Powyższy sposób pakowania pozwala na bezpieczny transport zamówienia do Państwa. Bez ryzyka: rozlania się płynów, uszkodzenia ulotek informacyjnych, przypadkowemu rozerwaniu się opakowania, itp.