SYROP MALTITOLOWY | ZDROWY SŁODZIK | NISKIE IG | KRUKAM
Syrop maltitolowy 400g (300ml)
Maltitol – co to jest?
Maltitol jest substancją organiczną należącą do grupy alkoholi wielowodorotlenowych (polioli), podobnie jak dużo bardziej znany ksylitol . Maltitol w czystej postaci jest białym krystalicznym proszkiem o słodkim smaku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W handlu dostępny jest także jako maltitol ciekły – bezbarwny, bezwonny i klarowny syrop maltitolowy. Maltitol jest stosowany jako zamiennik cukru i substancja wypełniająca. Wykazuje 90 proc. słodkości sacharozy (cukru stołowego) i jest od niego mniej kaloryczny, ponieważ jest tylko częściowo trawiony w przewodzie pokarmowym.
SYROP MALTITOLOWY | ZDROWY SŁODZIK
Syrop maltitolowy ma kilka zalet, które sprawiają, że jest stosowany jako substytut cukru w wielu produktach spożywczych. Oto niektóre z nich:
✅Maltitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, co oznacza, że nie powoduje tak szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą, które muszą kontrolować swoje poziomy cukru we krwi.
✅Syrop maltitolowy ma słodki smak, który jest zbliżony do smaku cukru. Dzięki temu można go stosować jako zamiennik cukru w produktach spożywczych, zapewniając słodki smak bez nadmiernego spożycia cukru.
✅Ma niższą kaloryczność niż cukier. Choć nie jest całkowicie pozbawiony kalorii, zawiera około połowy kalorii zawartych w cukrze. Dlatego może być używany w produktach o niskiej kaloryczności.
✅Syrop maltitolowy jest mniej szkodliwy dla zębów niż cukier. Bakterie w jamie ustnej trudniej przekształcają maltitol w kwas, który powoduje próchnicę, dlatego jest stosowany w produktach dla zdrowia jamy ustnej, takich jak gumy do żucia czy pastylki.
SYROP MALTITOLOWY | ZDROWY SŁODZIK | NISKIE IG | KRUKAM
Kaloryczność
Kaloryczność maltitolu w Unii Europejskiej przyjęto jako 2,4 kcal/g, a kaloryczność 1 grama sacharozy to 4 kcal. IG dla syropu wynosi 39 i jest uznawana za niska. Zastępowanie cukru sacharozy słodzikiem maltitolem nie wymaga dodatku sztucznych słodzików – w celu zwiększenia odczuwalnej słodkości.
Substancja słodząca maltitol jest produkowana z cukru maltozy, najczęściej występującego w postaci wysoko maltozowego syropu glukozowego pozyskanego z kukurydzy. Maltitol otrzymuje się w procesie uwodornienia maltozy w wysokiej temperaturze, pod ciśnieniem i z użyciem katalizatora.
Maltitol może być stosowany jako zamiennik sacharozy w recepturach w proporcji 1 : 1, gdyż jego właściwości są bardzo zbliżone. Nie wchodzi on jednak w reakcję Maillarda, co oznacza, że nie ulega charakterystycznemu brązowieniu w podwyższonej temperaturze. Na języku maltitol daje efekt chłodzący, co jest szczególnie pożądane przy dodawaniu go do cukierków i pastylek miętowych. Jest najmniej higroskopijny ze wszystkich polioli, bardzo słabo pochłania wilgoć. Dzięki temu tworzy chrupiące i połyskliwe powłoki, np. na gumach do żucia.
SYROP MALTITOLOWY | NISKIE IG
Syrop maltitolowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substytut cukru. Może być wykorzystywany do słodzenia i poprawy smaku wielu różnych produktów spożywczych. Oto kilka przykładów, gdzie można go zastosować:
✅Słodycze i czekolady: SCzęsto znajduje zastosowanie w produkcji słodyczy i czekolad o obniżonej zawartości cukru. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi można go używać do produkcji czekolad, batonów, cukierków, karmelków i innych słodkich przekąsek.
✅Wypieki: Może być stosowany jako substytut cukru w wypiekach, takich jak ciasta, ciasteczka, babeczki czy muffiny. Może pomóc zmniejszyć ilość cukru i kalorii w tych produktach, jednocześnie zapewniając słodki smak i odpowiednią konsystencję.
✅Napoje: Często spotyka się syrop maltitolowy w bezcukrowych napojach, takich jak soki, napoje gazowane, a nawet niektóre syropy do kawy. Dodaje słodkości bez konieczności dodawania cukru, umożliwiając produkcję niskokalorycznych lub bezcukrowych napojów.
✅Lody: Jest również stosowany w produkcji lodów o obniżonej zawartości cukru. Pomaga zachować słodki smak i konsystencję lodów, jednocześnie zmniejszając ilość dodanego cukru.
✅Produkty dla zdrowia jamy ustnej: Ze względu na swoje właściwości, syrop maltitolowy jest stosowany w gumach do żucia, pastylkach i innych produktach dla zdrowia jamy ustnej. Pomaga zapewnić słodki smak, jednocześnie ograniczając ryzyko próchnicy zębów.
SYROP MALTITOLOWY | ZDROWY SŁODZIK | NISKIE IG | KRUKAM
Maltitol – czy jest zdrowy?
Maltitol cechuje się niższą kalorycznością niż sacharoza, ponieważ jest tylko częściowo trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Szacuje się, że jedynie 45 proc. spożytego maltitolu jest metabolizowane w organizmie. Część maltitolu, która nie zostanie wchłonięta w jelicie cienkim, przechodzi do jelita grubego. Tam jest fermentowana przez mikrobiom jelitowy do kwasów tłuszczowych stanowiących substancję odżywczą dla komórek jelita. Można zatem stwierdzić, że maltitol ma dobry wpływ na jelita. Z powodu fermentacji spożycie nadmiernych ilości maltitolu może powodować wzdęcia i biegunki na początku stosowania słodzika.
Maltitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Z tego powodu nie powoduje próchnicy i nie ułatwia bakteriom adhezji do języka, policzków i zębów.
Maltitol a cukrzyca
Maltitol to substancja słodząca polecana w kontroli masy ciała i regulowaniu glikemii z powodu niskiego indeksu glikemicznego i słabej odpowiedzi insulinowej po spożyciu żywności z maltitolem. Zamienniki cukru dla cukrzyków w postaci polioli, a szczególnie maltitolu są polecane jako zdrowe i korzystne w kontroli choroby.
Szkodliwość maltitolu może odnosić się jedynie do jego działania powodującego biegunki. Maksymalna dawka, która nie wywołuje tego efektu, to 0,3 g/kg masy ciała dziennie. Maltitol w ciąży jest bezpieczny. Jest także dobrze tolerowany wśród dzieci. Dzienna ilość maltitolu dla dzieci nie powinna być wyższa niż 15 g.
ZERO WASTE | PRODUKTY EKO | ZDROWIE
Zamówienia są pakowane 100% w Ekologiczne opakowania
Wszystkie zamówienia i przygotowanie towaru do wysyłki realizujemy zgodnie z filozofią ZERO WASTE. Dążymy do tego aby w trakcie procesu pakowania zużyć możliwie najmniejszą ilość surowców bazując głównie na naturalnych materiałach opakowaniowych, możliwie najmniej eksploatując naturalne zasoby naszej planety. Do pakowania głównie staramy się wykorzystać materiały które zostały nam z dostaw od producentów. Elementy plastikowe na które możecie czasem natrafić Państwo w przesyłkach pochodzą wyłącznie z redystrybucji, recyklingu lub są elementem odpadowym, który zamiast trafić wprost na wysypisko jest przez nas wykorzystywany powtórnie zanim ostatecznie zakończy swój poprodukcyjny los. W ten sposób staramy się dawać zużytym materiałom coś w rodzaju ,,drugiego życia". Wszystko po to aby zakup naszych produktów pozostawił po sobie jak najmniejszy ślad węglowy.
Dlaczego warto kupować zdrową żywność, suplementy i produkty eko?
✅są bezpieczne dla naszego zdrowia,
✅są poddawane kontrolom jakości,
✅ich produkcja podlega ścisłym restrykcjom,
✅nie mogą mieć najniższej ceny - tanio nie znaczy Zdrowo!