Matcha - zielona herbata w proszku
Herbata matcha jest bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, który nadaje liściom intensywny zielony kolor, matcha posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Matcha działa relaksująco i uspokajająco, poprawia koncentrację, dodaje energii.
Jak przygotować matchę w domu?
Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka to jedna z najprostszych metod. Do kubka lub szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, wlej niewielką ilość (100ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy elektrycznego spieniacza do mleka. Następnie dolej kolejną porcję wody według uznania. 1 łyżeczka wystarczy zazwyczaj na 200-250ml matchy.
A może Matcha Tea Latte?
W filiżance rozpuszczamy łyżeczkę zielonego proszku w wodzie (przegotowanej, ale nie we wrzątku) lub mleku roślinnym. Dokładnie mieszamy herbatę, następnie uzupełniamy filiżankę do połowy lub 1/3 wysokości filiżanki gorącą wodą. Na koniec wlewamy spienione, ciepłe mleko. Dla podkręcenia smaku można dodać szczyptę cukru, cynamonu lub wanilii!
Matchy możesz użyć także do zrobienia domowych lodów, ciast i innych deserów, shaków, koktajli.
Możesz również użyć jej jako maseczki do twarzy.
Skład: sproszkowana herbata matcha
Pojemność: 100g