KruKam Erytrol (Erytrytol ) 1kg 0 kcal Dietetyczny
Erytrytol - słodycz dla zdrowia
Erytrytol to naturalnie występujący w przyrodzie sacharyd (niskokaloryczny cukier). Występuje w warzywach, owocach (np. winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach i winie. Ma niskokaloryczny cukier, także dla diabetyków/cukrzyków, prawie bez kalorii (0,2 kcal/g). Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodszy od niego. Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy), co oznacza, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu. Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków. Erytol zalecany osobom odchudzającym się, dbającym o figurę i diabetykom.
Erytrytol i jego zalety:
- ma działanie antyoksydacyjne: spowalnia niszczycielskie działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy - 0 kalorii !!! - indeks glikemiczny bliski zeru - słodycz równą 70% słodyczy stołowego cukru i niemal identyczny smak - bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol - nie powoduje uzależnienia jak cukier - nie powodują próchnicy zębów - ma działanie antybakteryjne - nie fermentuje w jelitach
Składniki:
100% erytrytol
Jak najlepiej stosować erytrytol:
Erytrytol stosuje się do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków i gotowania. Nie poleca się stosować erytrolu do wypieku ciast drożdżowych, gdyż spowalnia proces wyrośnięcia ciasta. Dawkowanie według własnego uznania
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Składniki: Erytrytol
- Wartości odżywcze w 100g: -
- Wartość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym tłuszcze nasycone: 0 g
- Węglowodany: 100 g
- w tym cukry: 0 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
.