Powodem OBIŻENIA CENY jest
krótki termin przydatności
do spożycia! 31/10/2023
(Najniższa cena przed obniżką 11,99 / szt.)
Najwyższej jakości hiszpańska papryka wędzona o półsłodkim smaku. Tradycyjna oraz ,w niektórych regionach, podstawowa przyprawa o nietuzinkowym, pięknym zapachu. Bardzo aromatyczna i wydajna.
Wędzona papryka mielona ostra pochodząca z regionu Extremadura w Hiszpanii. Od kilkuset lat tradycyjnie suszona w naturalnym dymie z drewna dębu liberyjskiego, któremu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat. Papryka ta zawiera witaminę C, B, dość dużą ilość beta-karotenu oraz olejki eteryczne. Należy ona do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, co powoduje, że działa oczyszczająco. Doskonała przyprawa do sosów, sałatek, zup, potraw mięsnych, marynowania (mięs, ryb, drobiu) oraz do produkcji wędlin. Hiszpanie używają jej do produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy Chorizo.
Przyprawa ta stanowi podstawę prawdziwej hiszpańskiej kuchni. Kucharze dodają jej jako tajemny składnik potrawy doskonale wzbogacający smak. Papryka wędzona uwalnia swój smak pod wpływem ciepła, dlatego ważne jest dodanie jej, gdy potrawa się jeszcze gotuje. Używajmy z umiarem, ponieważ ma intensywny smak.
Składniki:
- Mielona papryka wędzona 100% (półsłodka)
Produkt nie rozważany, oryginalne opakowanie pozwala zachować idealną jakość.
Nazwa "La Chinata" pochodzi od mieszkańców wioski Malpartida de Plasencia, miejsca narodzin Florentino Oliva, założyciela firmy. Dziś "La Chinata" ma duże międzynarodowe znaczenie i dostarcza znaną wędzoną paprykę w proszku do ponad 50 różnych krajów.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Producent: Netasa
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Termin przydatności do spożycia:
31/10/2023
Paella z krewetkami i kurczakiem
Składniki:
- 4 nóżki (tzw. pałki) kurczaka
- 250-300 g surowych, oczyszczonych krewetek (bez głowy i jelita, mogą być mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- ½ cebuli
- 1 czerwona papryka
- ⅔ łyżeczki wędzonej papryki La Chinata
- 2 pomidory
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio
- ½ szklanki zielonego groszku
Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem
Przygotowanie:
Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy. Pastą natrzeć mięso, odstawić na 20-30 minut.
Przygotować pozostałe składniki. Szafran zalać łyżką wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy obsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 10 minut). Mięso rozsunąć na boki. Na środek wlać trochę oliwy dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Odsunąć na boki. Na środek patelni wsypać świeżą paprykę. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać wędzoną paprykę La Chinata, wymieszać. Ponownie wszystko rozsunąć na boki. Na środek dodać pomidory, gotować aż płyn wyparuje (3-4 minuty). Wszystko wymieszać.
Bulion zagotować. Na patelnię dodać ryż, chwilę podsmażyć. Dolać bulion, gotować 12-14 minut na średnim ogniu/mocy. Nie mieszać! Można jedynie potrząsać patelnią. Dodać krewetki i groszek. Gotować 4-6 minut pod przykryciem, aż krewetki będą różowe. Odstawić na bok na 8-10 minut, żeby smaki się przegryzły. Podawać prosto z patelni