Powodem OBNIŻENIA CENY jest
krótki termin przydatności
do spożycia! 28/02/2024
(Najniższa cena przed obniżką 21,75 / szt.)
Biały cukier jest obecnie uznawany za substancję, która przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Najczęściej jest on zastępowany zamiennikami, a jednym z najzdrowszych alternatyw jest erytrytol.
Czym jest erytrytol? Inaczej nazywany erytrolem, jest słodzikiem o bardzo niskim indeksie glikemicznym. To substancja przypominająca tradycyjny cukier, występuje pod postacią białych drobinek w kształcie mikroskopijnych kryształków.
Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczną dla człowieka. To słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną, dlatego jest powszechnie wybieraną alternatywą białego cukru. Wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób lub obniżenie samopoczucia. Dodatkowo wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Ponadto, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, dzięki zatrzymywaniu procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych.
Składniki:
- Erytrytol 100% (E968 – substancja słodząca)
Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Produkt do ograniczonego stosowania w żywności.
W 100 g produktu:
- energia: 0 kJ / 0 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone 0 g
- węglowodany: 100 g w tym cukry: 0 g
- białko: 0 g
- sól: 0g
- błonnik: 0 g
Stosowanie słodzików do niedawna było kontrowersyjnym tematem. Ich prozdrowotny wpływ na organizm budził kontrowersje, niemniej jednak obecnie erytrol, tak samo jak stewia czy ksylitol uznawane są za całkowicie bezpieczne dla człowieka. Ze względu na właściwości erytrolu, niski indeks glikemiczny oraz brak wpływu na rozwój próchnicy może być stosowany bez względu na stan zdrowia czy przyjmowane leki. Dodatkowo, bardzo często polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Kraj pochodzenia: Chiny