Orzech włoski 'Jacek'
Odmiana o największych owocach
Orzech włoski należy do bardzo atrakcyjnych drzew liściastych, które możemy znaleźć w wielu miejscach świata.
Jest gatunkiem stosunkowo popularnym w naszym kraju. Nie jest trudny w uprawie, a jego owoce są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe.
Jacek to duże drzewo liściaste. Jeśli rośnie bez innych konkurujących drzew w pobliżu, to pień ma zazwyczaj krótki i szeroko rozbudowaną koronę, w przeciwnym wypadku pokrój ma wyższy i szczuplejszy.
Rozwijają się stosunkowo późno, na przełomie kwietnia i maja razem z kwiatami.
Kwiaty męskie w postaci zwisających kotków długości 5-10 cm; żeńskie zgrupowane po dwa do pięciu (i więcej) na jednorocznych krótkopędach.
Jedna z najsmaczniejszych odmian, owocuje obficie. Owoce kuliste lub lekko owalne.
Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią. Wewnętrzna część owocni, tworzy zdrewniałą skorupę. Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi część jadalną owocu.
Niżej porównanie wielkości zwykłego orzecha z Jackiem
Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 5-6 cm i średnicę 3-4 cm. Owoce dojrzewają w połowie września i orzech same opadają z drzew , poczym wyjmuje się je z zielonych łupin i przechowuje się miejscu ciemnym i sychym .
Wymagania Uprawy
O ile zapewnimy im dobre warunki wzrostu, nie są trudne w pielęgnacji, a ich uprawa może sprawić dużo satysfakcji i radości.
Uprawa orzecha włoskiego udaje się najlepiej na glebach głębokich, żyznych i świeżych, dobrze jeżeli są wapienne. Nieodpowiednie podłoże to gleby podmokłe.
Orzech włoski preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe. Najlepsza jest dla niego ekspozycja zachodnia, południowo-zachodnia i północno-zachodnia.
Charakteryzuje się dużą mrozoodpornością, może być uprawiany na terenie całego kraju. Nawet jeśli czasem przymarznie, posiada dużą zdolność regenerowania uszkodzeń po surowych zimach.