Krem owocowy 100% KruKam 190g Czarna porzeczka
Czarne porzeczki należą do grupy owoców bogatych w witaminę C. W 100 gramach owoców znajduje się ponad 180 mg tego związku. Stanowi to prawie trzykrotne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Wystarczy zjedzenie zaledwie kilku porzeczek, aby je pokryć. Z tego powodu warto jest włączyć krem z czarnej porzeczki do swojego jadłospisu. Posiadają one sporo antyoksydantów i flawonoidów, które nie tylko spowalniają procesy starzenia, ale także hamują wytwarzanie się toksycznych związków w organizmie. Flawonoidy ułatwiają wiązanie metali ciężkich i przez to szybsze ich pozbywanie się z ciała człowieka. Dzięki zawartości błonnika - pektyn, czarne porzeczki zapobiegają zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu w osoczu i glukozy we krwi. Dzięki witaminie C następuje wzmocnienie ścian tętnic i żył. Duża ilość witaminy A w tych owocach wspomaga pracę oczu. Wyciągi z czarnej porzeczki znajdują też zastosowanie w kosmetyce. Dodaje się je do kremów łagodzących stan skóry, o działaniu wygładzającym, tonizującym i bakteriobójczym.
Krem z czarnej porzeczki powstaje w procesie pasteryzacji, który pozwala zachować właściwości tych cennych owoców przez dłuższy czas.
Składniki owoce czarnej porzeczki
- Wartości odżywcze w 100g -
- Wartość energetyczna 263 kJ/ 63 kcal
- Tłuszcz 0g
- w tym tłuszcze nasycone 0g
- Węglowodany 15,4g
- w tym cukry 13,4g
- Błonnik pokarmowy 2g
- Białko 1,4g
- Sól 0g