Przedmiotem oferty są Świętokrzyskie Grzyby Suszone
Koźlarz czerwony (Leccinum Aurantiacum) masa netto 200 g
Grzyby organiczne, mocno aromatyczne. Produkt regionalny pochodzący z ekologicznej i magicznej krainy świętokrzyskiej. Nasze grzyby zostały zebrane we wrześniu 2018 r., a data ich przydatności do spożycia wynosi 24 miesiące (wrzesień 2020).
Grzyby są pakowane w folię spożywczą, szczelnie zamkniętą zgrzewem pod wysoką temperaturą. System ten zapobiega przedostawaniu się powietrza do wewnątrz dzięki czemu grzyby zachowują swoje właściwości i aromat przez bardzo długi czas. Waga brutto 205g.
Etykieta zawiera wszelkie dane o produkcie wraz numerem atestu.
Grzyby świetnie nadają się na zupy, sosy, farsze i jako dodatek.
Po otwarciu folii, w przypadku niezużycia całkowitej masy grzybów zalecamy ich przepakowanie w szczelne pojemniki np. szklany słoik. Ponowne zamknięcie grzybów w folii i zabezpieczenie taśmą może nie być wystarczające dla utrzymania ich walorów i aromatu przez dłuższy okres.
Zapraszamy do współpracy małe gastronomie, hotelarstwo, sklepy i hurtownie spożywcze.
.
Dwa sposoby przygotowania:
- Moczenie grzybów w wodzie: Grzyby myjemy w letniej wodzie, przekładamy je do garnka, zalewamy letnią wodą, tak by przykryła grzyby i moczymy przez kilka godzin, muszą zmięknąć i napęcznieć. Wodę, w której moczyły się suszone grzyby, przecedzamy, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń – drobinek piasku czy resztek leśnej ściółki. Przelewamy ją do garnka, dodajemy miękkie grzyby i gotujemy.
- Moczenie grzybów w mleku: Zalanie grzybów mlekiem to sposób z kuchni staropolskiej, niektóre przepisy mówią też, że mleko należy delikatnie osolić. Grzyby suszone moczymy przez 4-5 godzin, dzięki temu będą aromatyczne i smakować będą jak świeże. Po wymoczeniu grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie.