Koshihikari Premium ryż biały Japoński z Uonuma w prefekturze Niigata - 2kg
Kraj pochodzenia: Japonia
Oryginalny Japoński produkt.
Ryż z Uonuma [Niigata]
Oryginalny Japoński ryż najwyższej jakości, krótko-ziarnisty z gatunku Koshihikari z miejscowości Uonuma, z prefektury Niigata - opakowanie 2kg
Ten ryż jest:
- idealny do sushi, onigiri i innych dań Japońskich
- puszysty i lekko kleisty
- krótko-ziarnisty
- najwyższej jakości oraz najwyższej klasy (klasa 1. premium+)
Sekret pysznego ryżu z miejscowości Uonuma w prefekturze Niigata, tkwi w topniejącym śniegu spływającym z gór, wyjątkowych wahaniach ciepła i zimna Niigaty, a także we mgle, która pojawia się w momencie, gdy ryż zaczyna dojrzewać. Uonuma spełnia wszystkie te warunki i dlatego uzyskuje produkt o najlepszym smaku, zwany „klejnotem” ryżu.
Ryż jest podstawą diety w Japonii. Podobnie jak wielu ludzi w krajach zachodnich nie wyobraża sobie długiego funkcjonowania bez chleba, ogromna większość Japończyków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia przynajmniej małej porcji ryżu. Japoński ryż uprawiany jest w całej Japonii i innych krajach, a Japońska mądrość ludowa mówi, że ryż będzie smakował inaczej, w zależności od tego, gdzie jest uprawiany.
Ryż Koshihikari z prefektury Niigata to Japoński ryż nr 1., jeden z najczęściej używanych w Japonii ryżów do sushi i cieszący się najlepszą opinią wśród Japończyków. Teraz dostępny także w Polsce.
P.S. Nazwa Koshihikari onacza "światło (historycznego regionu) Koshi" , który to region obejmuje aktualnie całkowicie prefekturę Niigata