- 100% korzenia Mniszka lekarskiego (Radix taraxaci)
- Krój idealny do stworzenia naparów, mieszanek ziołowych, nalewek
- Często wykorzystywany w preparatach ziołowych czołowych firmy z branży zielarskiej lub farmaceutycznych
- Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz ilość wytwarzanej żółci co ułatwia i wspomaga trawienie
- Ekonomiczne opakowanie 500G
- Korzenie są myte, wolne od piasku, suszone w suszarniach gazowych w temperaturze do 40oC co zapewnia zachowanie substancji czynnych (taraxasterol, taraxerol, zespół gorzkich laktonów seskwiterpenowych, sole potasowe, oraz inuliny – do 40%)
Mniszek lekarski (łacińska nazwa: Taraxacum officinale, angielska: Dandelion; rodzina: Acaeraceae – astrowate ) jest pospolicie występująca roślina w strefie klimatu umiarkowanego. Można go spotkać w Europie, Azji, Ameryce północnej. W Polsce rośnie na każdej łące, skwerze, często uznawany za chwast. Największe pole uprawna prowadzone są w Polsce południo-wschodzniej - na Lubelszczyźnie. Mniszek lekarski jest byliną, osiąga do 30-40cm wysokości, liście zielone, lekko owłosione, o charakterystycznych wcięciach, pośrodku posiadają przewód mleczny.
Surowiec zielarski: Surowcem są korzenie (radix Taraxaci), ziele (herba Taraxaci), liść (folium Taraxaci) i kwiat (folium Taraxaci). Korzenie zbiera się późną jesienią (październik, listopad) lub wczesną wiosną. Korzenie pozyskuje się z upraw polowych lub ze stanu naturalnego. Związkami czynnymi są sterole (taraxasterol), trójterpeny, kwasy fenolowego. Późną jesienią w korzeniu Mniszka zawartość inuliny wynosi do 40%.
Zastosowanie:
Korzeń Mniszka lekarskiego jest cenionym surowcem zielarskim. Preparaty na bazie radix Taraxaci pomagają w wielu schorzeniach dróg żółciowych, przy niewydolności nerek, niestrawności. Produkty te dostępne są w postaci wyciągów, nalewek, krojonego korzenia lub jako składniki mieszanek ziołowych. Korzeń Mniszka działa moczopędnie. Bardzo popularne i wartościowe są tradycyjne napary na bazie korzenia Mniszka lekarskiego. Radix Taraxaci znalazł także zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem kremów do pielęgnacji skóry suchej, można pozyskać z niego także lateks naturalny oraz barwniki . Przeciwskazaniem do używania surowca może być niedrożność dróg żółciowych lub rzadko spotykane reakcje alergiczne.
Dzięki nowym badaniom prowadzonym w Kanadzie oraz Chinach znacznie wzrosło zapotrzebowanie na polski korzeń Mniszka ze strony firm farmaceutycznych. W latach 2016-2017 cena skupu wzrosła o 200-300%.
Ciekawostki:
- w krajach południowej Europy świeże ziele jest popularnych składnikiem sałatek, jest także dodawane do zup oraz sosów.
- Liście Mniszka zawierają do 100mg witaminy C na 100G
- W Anglii popularny jest napój „dandelion and burdock” – jest to herbata ziołowa na bazie korzenia Mniszka i łopianu
- Polska jest dużym eksporterem korzenia Mniszka, odbiorcami są firmy zielarskie i farmaceutyczne w Niemczech, Kanadzie, a nawet Chinach
- Żydzi spożywają Mniszka w okresie Paschy, należy do tzw. gorzkich ziół
- Napar z krojonego i prażonego korzenia Mniszka jest popularnym napojem w krajach anglosaskich
- Mniszek uznawany jest za roślinę wskaźnikową (bioindykatorem), wyciągi są także wykorzystywany w rolnictwie organicznym jako środek do niszczenia mszyc.
- Syrop z mniszka pospolitego został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
- W Szwajcarii jest to główna roślina miododajna
Producent: HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o.