Witam
Do zaoferowania mam dla Państwa korzeń Chrzanu
Waga 1kg
Zbiór kopany na świeżo plus minus 2 dni
Korzeń jest myty przecinany
Korzeń Chrzanu jest kopany na moim polu który dziko rośnie charakteryzuje się dużym aromatem i ostry.
Korzenie i liście chrzanu zawierają glukozynolaty, wśród których można wyróżnić fitoncydy o działaniu przeciwdrobnoustrojowym będące alternatywą dla antybiotyków. Do glukozynolatów należy synigryna i glukonasturcyina. Pod wpływem enzymów i kwasów glukozynolaty uwalniają olejek gorczyczny o ostrym, drażniącym i duszącym zapachu (izosiarkocyjanian allilu). W liściach i korzeniu jest obecna witamina C w znaczących ilościach (ok. 0,25–0,3 proc.). Zawartość synigryny w korzeniu wynosi ok. 0,2 proc. Chrzan jest bogaty w: siarkę, jod, żelazo, wapń i magnez. W liściach występują flawonoidy: kwercetyna, kemferol i rutyna, ponadto kumaryny, kwasy fenolowe, enzymy (mirozynaza, peroksydaza). Źródłem powyższych enzymów są oczywiście też korzenie. W chrzanie występuje także bardzo ciekawy związek – fenyloetyl.. procenty tzw ), który jest powiązany z glikozydami siarkowymi i ma właściwości antybakteryjne.
Świeży chrzan działa wybielająco na skórę, usuwa liczne plamy, jednocześnie pobudza miejscowo krążenie krwi i hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. Sok z korzenia chrzanu zakwaszony kwasem octowym, jabłkowym, glikolowym, bursztynowym lub lepiej migdałowym (mandelic acid) i wymieszany dodatkowo z witaminą C efektywnie usuwa przebarwienia ze skóry, dobrze oczyszcza pory oraz zmiękcza naskórek.