Kora wierzby białej 100g
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżkę kory wierzby zalać 250 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na kolejne 10 minut, przecedzić. Pić 3 do 6 razy dziennie po 100 ml. Dla spotęgowania efektu po przyjęciu pierwszej dawki można wypić 150 ml kawy zaparzonej z 2 pełnych łyżeczek mielonych ziaren (kofeina potęguje działanie salicylanów).
Napar
1 łyżkę kory wierzby zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 30 minut, przecedzić. Pić 4-5 razy dziennie po 150 ml. Zaleca się jednoczesne spożywanie do 1000 mg witaminy C dziennie.
Nalewka
100 g kory wierzby zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni do maceracji. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelek. Spożywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce rozcieńczonej w 50 ml wody przy przeziębieniach, infekcjach wewnętrznych, anginie, dla zbicia gorączki i zmniejszenia dolegliwości reumatycznych.
Data ważności:30.10.2023