Opis
W południowo-wschodniej Azji żyje niewielki ssak z rodziny Viverridae (łaszowate), zoologom znany bliżej pod nazwą Paradoxurus hermaphroditus (łaskun muzang) lub, nieco mniej oficjalnie, jako cyweta. To podobne do kota zwierzę stanowi najistotniejsze ogniwo w produkcji wyjątkowego napoju – Kopi Luwak. Kopi, to po prostu kawa, a luwak jest miejscową nazwą cywety. W czasie nocnych łowów w gałęziach drzew poszukuje ona swego największego przysmaku: dojrzałych, słodkich, pięknie wybarwionych na kolor czerwony owoców kawowca. Wybiera i zjada tylko te najlepsze, najdojrzalsze.
W żołądku małego smakosza enzymy trawienne łatwo rozprawiają się z miękką osnówką, natomiast nasiona, czyli przyszłe kawowe ziarenka, wydalane są w stanie prawie nienaruszonym, jedynie nieco sfermentowane. Ziarna zbierane są ręcznie i po bardzo starannym oczyszczeniu, tak jak każda inna kawa, palone a następnie mielone. Z ziaren kawy, fermentowanych przy pomocy niczego nieświadomej cywety, uzyskuje się unikalny napar: gęsty prawie jak syrop, aksamitny, o bogatym smaku i intensywnym aromacie, z wyraźną nutą czekolady i karmelu- napój niewątpliwie egzotyczny i warty spróbowania.
Dodatkowym atutem tej kawy jest jej opakowanie. Pakowanie kawy palonej gwarantuje jako jedyne zatrzymanie wszelkich właściwości kawy. Ziarna po obróbce termicznej i wystudzeniu trafiają do torebek, bez utraty swoich unikalnych wartości. Trzeba jednak zaznaczyć, że w ten sposób zapakowana kawa, wydziela naturalne gazy, które mogą doprowadzić do rozerwania torebki. Niezbędne jest zastosowanie opakowania do kawy z wentylem. To opakowanie posiada taki wentyl, przez który dodatkowo można poczuć wspaniały aromat kawy bez jej otwierania.
Kawa oferowana przeze mnie jest oryginalnie zapakowana, oferowana kawa to 100% Arabika !!! Kawa sprowadzona bezpośrednio z Wietnamu, nie jest dostępna w Polsce - data produkcji to 08/11/2018 !!!
Data ważności - 2 lata !